I Indien så är chapati eller roti som de också kallas det absolut vanligaste brödet till mat. Det äts till allt från dals, grytor och grönsaksrätter. Vi har redan ett klassiskt recept på chapati men här kommer även ett helt glutenfritt!
Chapati aka. roti
Naan är det absolut vanligaste restaurangbrödet på restauranger i Sverige och med det sagt är det även populärt på restauranger i Indien. Till vardags i hemmen är det dock roti eller chapati som gäller. Det är superenkla bröd du enkel arbetar ihop, kavlar ut och steker klar på några minuter.
Du kommer att höra lite olika. Chapati är det många som hört tidigare och det är hindi, men många säger även roti. Det handlar helt enkelt om vem du pratar med.
Långjäst & lättbakat
Det här receptet kommer från Maria Blohms kokbok Långjäst & lättbakat. Det är för övrigt en av mina favoritböcker med många långjästa bröd, men även några glutenfria favoriter.
Recept: Glutenfria chapati aka. roti
6-8 st
150 g kallt vatten
0,5 tsk salt
50 g rismjöl
30 g majsmjöl
60 g majsstärkelse
1 msk fiberhusk
rismjöl för kavling
- Väg upp alla ingredienser utom fiberhusk och blanda med en slickepott eller slev till en slät smet.
- Tillsätt fiberhusken och blanda ihop till en tjock deg.
- Plasta in och låt vila i kylen i 1 timme. Det står 6-18 timmar i receptet, men jag körde 1 timme och det gick också bra.
- Dela degen i 6-8 bitar. Rulla till bollar. Vänd i mjöl och kavla ut tunt.
- Stek bröden i en torr stekpanna eller lite olja.
- Lägg över på en tallrik och täck med en kökshandduk.