Grön chutney eller hari chutney som man säger på hindi, är en frisk, örtig chutney att servera till en rad olika indiska rätter som dal, curry, aloo gobi och pakora.
I Indien används chutney som tillbehör till så många rätter. Chutney kommer också i så många olika varianter som tamarindchutney, mango chutney, jordnötschutney, vitlökschutney och kokoschutney. De kan vara allt från superheta till svalkande eller som i det här fallet örtiga och fräscha.
Färska örter
Till en grön chutney behöver du färska örter och det gäller att hitta sådana som faktiskt smakar något. Har du en indisk butik eller Mellanöstern-butik nära så skulle jag gå dit och köpa, de färska kryddorna där smakar så mycket mer än i vanliga matbutiker.
Plocka av bladen från stjälkarna eftersom stjälkarna annars ger en bitter smak till chutneyn.
Mangochutney
Aman blev så förvånad när han såg att det i princip bara finns mangochutney i butikerna är i Sverige. Mest därför att den inte alls är lika vanlig i Indien. Mango chutney är ju en väldigt söt chutney, men det finns allt från syrliga, kryddstarka, heta och milda.
Recept: Indisk grön chutney
ca 2 dl
3 dl färska korianderblad
3 dl färska myntablad
1 msk riven färsk ingefära
1-2 gröna chilifrukter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 lime, saften
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt
0,5-1 dl vatten
Mixa samtliga ingredienser till en slät sås i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Till sätt mer vatten till du har fått önskad konsistens.
[…] gott! Här serveras det väldigt enkelt tillsammans med en hackad sallad och gurkraita, men en grön chutney hade också varit […]