Den här ärtcurryn är en av våra favoriter. Kittlande hetta, koriander och söta gröna ärtor. Den är verkligen god precis som den är tillsammans med chapati/roti eller ris. Du kan även blanda ner paneer eller tofu i den för att göra den lite matigare.
Balansera hettan efter smak, alla chilipulver är ju så olika. Vi har ett som Aman köpte hem från Indien som verkligen får att att ryka från öronen…haha.
Recept: Indisk ärtcurry – matar masala
4 portioner
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
3 hela kardemummakapslar
1 stor lök, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
0,5 tsk hing (Asafoetida)
0,5 tsk gurkmeja
1 msk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 dl krossade tomater
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
4 dl gröna ärtor
salt
1 dl finhackad koriander
1 tsk garam masala
Servering
chapati/roti eller ris
- Hetta upp oljan och fräs spiskummin och kardemumma tills fröna har fått fint med färg.
- Rör ner lök, ingefära, vitlök och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknat.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut.
- Häll ner krossade tomater och blanda runt. Täck med lock och låt puttra på svag värme i 10 minuter.
- Häll på grädde och gröna ärtor och låt puttra med i några minuter. Smaka av med salt.
- Vänd ner koriander och garam masala.
- Servera med chapati/roti eller ris.