Bittergurka, bitterkurbits eller karela är en grönsak som du ser en hel del i det indiska köket. Det ser ut som en taggig gurka med ett fruktkött lite som en zucchini. Den har en bitter smak som rå, men den försvinner när den tillagas.
Aman gillar att göra den här rätten där bittergurkan först friteras och sedan vänds ner i en kryddig tomatsås. Du kan servera den som den är tillsammans med roti/chapata eller laccha paratha. Eller så har du den som en sidorätt till en dal.
Vad är karela?
På svenska heter den alltså bittergurka eller bitterkurbits. Du hittar den i indiska butiker och det är som sagt en vanlig grönsak i det indiska köket. Du kan fylla den med kryddor eller som här låta den gosa till sig i en sås. Du kan även välja att inte skala den, det är individuellt.
Hur tillagas karela?
Aman gillar att skala bort ”knottrorna” på gurkan med en grönsaksskalare. Kvar får du något som ser ut som en vanlig gurka. Skiva sedan i ca 5-8 mm tjocka skivor och fritera gyllene. Då försvinner den bittra smaken och de får en frasig konsistens.
Recept: Indisk bittergurka – karela
4 portioner
Psst… Torkade granatäppelkärnor hittar du i indiska butiker eller på nätet. De ger en härligt syrlig och fruktig smak till rätter.
400-500 g bittergurka, karela
olja att fritera i
1 tsk hel spiskummin
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 tomater, hackade
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk torkade granatäppelkärnor, kan uteslutas
salt
Servering
roti/chapati eller laccha paratha
- Skär av ändarna på gurkorna och skala sedan bort knottrorna med en grönsaksskalare.
- Skiva gurkorna i 5-8 mm tjocka skivor.
- Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och droppa ner gurkskivorna. Fritera tills de har fått fint med färg, låt sedan rinna av på hushållspapper.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
- Halvera lökarna och skiva sedan halvmånar. Rör ner i stekpannan tillsammans med vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken har mjuknat.
- Vänd ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknat och mörknat i färgen.
- Krydda med chili, gurkmeja, eventuellt granatäppelkärnor och salt.
- Vänd ner bittergurkan och låt puttra med i en minut.
- Servera tillsammans med roti/chapati eller laccha paratha.