Nu är det dags för okra… även kallat lady fingers… även kallat bhindi. En populär grönsak i det indiska köket som kan ätas både som en egen rätt i sig, eller som ett tillbehör. Okra hittar du i indiska butiker, Mellanösternbutiker, asiatiska butiker och även i välsorterade matbutiker (ibland frysta).
Okra kan användas i grytor, currys, kokta i en rinnigare sås eller torrare rätter. De kan även friteras.
![](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2022/01/greenindia-749x1024.jpg)
![](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2022/03/bhindi1-1-802x1024.jpg)
Vad är okra?
Okra kallas även ”lady fingers” eller bhindi på hindi. Den är vanlig i det indiska köket, men även cajunköket. Den har en mild smak och hela växten innehåller slemämnen. Det här gör att okra kan uppfattas lite slemmig i konsistensen, vilket även utnyttjas för att reda såser.
Bhindi kan fyllas med kryddor och friteras, används i tomatsåser som här eller i torrare rätter med kryddor och kikärtsmjöl.
![](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2022/03/bhindi2-877x1024.jpg)
Förbereda bhindi
Vi börjar med att skära bort spetsen och själva fästet. De är hårda och inte så trevliga att äta.
![](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2022/03/bhindi3-865x1024.jpg)
Skiva
Här väljer vi att skiva den, men du kan även använda den hel. Vi tycker det här är ett trevligare sätt eftersom smakerna från såsen verkligen blandas med okran.
![](https://indianenough.se/wp-content/uploads/2022/03/bhindi4-940x1024.jpg)
Recept: Indisk okra – bhindi
4 portioner
400 g okra
1 tsk hel spiskummin
1 rödlök finhackad, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 tomater, hackade
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
salt
Servering
roti/chapati
- Skär av spetsen och fästet på okran. Skiva i centimeterstora bitar.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs spiskumminen så att den får fint med färg.
- För ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar något. Rör sedan ner chilipulver, gurkmeja och salt. Låt puttra på i en minut.
- Vänd ner okran i tomatsåsen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter eller tills okran är mjuk.
- Servera tillsammans med roti/chapati.