Hela vår grej är att visa hur enkel indisk mat är… och den är den! Och vi vill också visa att indisk mat oftast inte innehåller tusen olika kryddor. Med det saaagt. Vi älskar kikärtsgrytor och den här är inspirerad av Sanjeev Kapoors recept som innehåller just det… väldigt mycket kryddor. Många hittar man i indiska butiker annars kan man beställa på nätet.
Grejen är att det blev helt brutalt gott. Det smakar verkligen street food i Indien, så magiskt. Vill du imponera riktigt på dina gäster kan du servera friterade puri eller kulcha till.
Pindi chole
Chole betyder kikärta och kan referera till många olika typer av kikärtsgrytor. Vi har en favorit som är punjabi chole med svart te som är mer som en gryta. Pindi chole på bilden är en tjockare röra som också är full av kryddor och helt fantastisk.
Puri
Puri är ett friterat bröd som är väldigt populärt till olika kikärtsgrytor. Det görs på samma deg som chapati/roti och när det friteras puffar det upp till stora klot. Recept här.
Recept: Indisk chole – med myyyyycket kryddor
4-6 portioner
Kryddmix
2 msk korianderfrön
2 tsk hel svartpeppar
0,25 tsk hing, asafoetida
6 hela nejlikor
2 gröna kardemummakapslar
2 svarta kardemummakapslar
1 tsk torkat mangopulver, amchur
1 msk torkade granatäppelkärnor
1 tsk chilipulver
0,25 tsk svart salt, kala namak
3 cm kandelstång
Kikärterna
3 dl torkade kikärter
8 dl vatten
1 msk rapsolja
6 hela nejlikor
6 gröna kardemummakapslar
3 cm kanelstång
2 tepåsar svart te eller 1 msk svart te
salt
Masala
2 msk neutral olja
5 torkade röda chili
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
3 tomater, hackade (3 dl krossade tomater)
4 msk av kryddmixen
Servering
naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
rödlök, tunt skivad
bathura eller puri, recept här
Kryddmix
1. Mixa ihop samtliga ingredienser till kryddmixen. Använd en kryddkvarn eller kaffekvarn.
Kikärterna
- Blötlägg kikärterna i 12 timmar eller över natten.
- Hetta upp oljan och fräs nejlikor, kardemummakapslar och kanelstång tills det börjar dofta.
- Lägg ner te, salt, kikärter och vatten.
- Koka upp och låt sjuda i 1-1 ½ timme. Kikärterna ska bli riktigt mjuka. Om du märker att vattnet kokar bort så häll på lite extra, det ska aldrig bli torrt i kastrullen.
Masala
- Hetta upp oljan i en gryta.
- Fräs chilin tills den börjar få färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa tills den får fint med färg.Rör ner lök, vitlök, ingefära och grön chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar och mörknar i färgen.
- Rör ner kryddmixen och låt fräsa med i en minut.
- Blanda ner masalan i kikärtsgrytan och låt puttra på i några minuter. Smaka av med salt.
- Servera cholen tillsammans med yoghurt, lök och puri.