Linser är ryggraden i det indiska köket och inte minst dals då. Dal, linsgrytor, finns i oändligt många variationer och det är alltid kul att upptäcka nya. Du kan ändra kryddor, grönsaker och linser. Ja, till och med blanda flera olika linser i samma dal. Just linser tror vi folk inte har upptäckt riktigt här i Sverige. Dels därför att det är svårt att hitta andra än röda, gröna och svarta… för det finns så mycket mer! Och de smakar så olika.
Här har vi använt oss av svenskodlade linser vilket är superroligt att upptäcka. Det finns en rad olika, se tips nedan.
Svenska linser
Det har börjat odlas mer och mer svenska linser vilket är superkul. Kolla in Nordisk råvara vars linser inte bara säljs på deras hemsida utan har även börjat leta sig ut i vanliga butiker också.
Tadka
Tadka är den blandning av ”smaker” som smaksätter linserna. I Indien så lagar man alltså linserna för sig och steker ihop alla smaker för dig. Det var revolutionerande för mig men en självklarhet för Aman.
Linsdal?
Dal är översatt både ”linser” men även namnet på just grytorna med linser. Dal skils ut främst beroende på storleken. En mungböna är t ex en mungböna, men den halverade skalade mungbönan blir mungdal (moong dal). Att säga linsdal blir lite som att säga ”dal dal” eller ”lins lins”.
Recept: Indisk dal med svenska linser
4 portioner
3 dl blandade linser, t ex vi använde oss av hälften gotlandslinser och hälften korallinser
8 dl vatten
¼ tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade röda chilifrukter
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, riven
2 tomater, finhackade (eller ca 2 dl krossade tomater)
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 tsk salt
Servering
kokt ris eller roti/chapati
Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 20-30 minuter tills linserna är mjuka.
Tadka
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin och chili tills spiskumminen får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Vänd ner tomat och låt fräsa med tills den mjuknar. Det tar någon minut. Krydda med chilipulver, koriander och garam masala.
- Blanda tadkan med linserna och smaka av med salt.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.