Vi tror inte många vet om det faktum att många i Indien inte har en ugn. Det är därför de flesta desserter och sötsaker tillagas i en stekpanna eller gryta. Det friteras eller kokas, doppas i sockerlag och så vidare. Alla bröd görs också i en stekpanna eller så använder man så klart en tandoor, men de är inte riktigt utformade för att baka kakor som vi i västvärlden är vana vid.
Här kommer en kaka som finns lite överallt i Indien och som görs på mannagryn. Det är en mild god kaka som kan toppas med nötter. Vissa brukar även ringla över en sirap med t ex citronsaft i för smak.
Rava cake/suji cake
Det här är en smältande god kaka gjord på mannagryn och yoghurt. Den kan vara helt naturell eller toppas med hackade nötter. Självklart kan du även toppa med färska bär, men det är inget man gör i Indien.
Hur bakar man den i Indien?
Det finns självklart tandoor-ugnar där man bland annat tillagar naanbröd i, men de lämpar sig inte för bakning av kakor. Det finns även många bagerier och konditorier som säljer allt från limpor och cupcakes till tårtor och småkakor. Just den här kakan har vi sett vissa göra både i en djup panna eller kastrull på ugnen, men även i en ångkokare eller tryckkokare.
Mannagryn?
I många recept står det ”semolina” vilket är ett samlingsnamn för många spannmål i mindre bitar. Till den här kakan används ett på vete vilket är motsvarigheten till mannagryn som vi får tag på här i Sverige.
Recept: Indisk mannagrynskaka – rava/suji cake
10 bitar
3 dl mannagryn
0,75 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kardemumma
en nypa salt
3 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
0,5 dl rapsolja
1⁄2 dl hackade nötter, t ex mandel och pistagenötter
- Blanda ihop mannagryn, vetemjöl, strösocker, bakpulver, bikarbonat, kardemumma och salt i en skål.
- Vispa ner yoghurt, mjölk och olja och blanda väl. Låt smeten stå och vila i 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
- Olja en bakform, 20 cm i diameter. Lägg eventuellt ett ark bakplåtspapper i botten av formen så att du lättare får ut kakan.
- Rör runt i smeten på nytt och skrapa sedan ner den i formen. Strö över nötterna.
- Grädda kakan i 35-40 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna innan servering.