Dum aloo är typisk festmat och du ser den inte minst på bröllop. Dum betyder att tillaga med ånga och aloo är potatis. Du kan göra den här rätten på många olika sätt, men namnet kom av att man brukade ångkoka potatisen inte helt olikt när man gör biryani. Tänk dig en långkokt potatis i kryddig sås. Nu gör folk dum aloo på lite olika sätt och här kommer en där vi stekte potatisen först och sedan lät den puttra i en kryddig sås med kryddor och yoghurt.
Tillaga potatisen
Potatisen kan både ångkokas och kokas. På restauranger när de vill lyxa till det så friterar man den. Här har vi gjort ett mellanting och först kokat den lätt och sedan stekt den gyllene i olja. Det ger den en krispig yta och extra mycket smak.
Dum aloo
Du kan alltså göra dum aloo på många olika sätt. Vissa gillar en ”torrare” variant medan andra gillar när den täcks av en härlig sås. Vissa använder kryddor och kikärtsmjöl, andra yoghurt. Oavsett så är det en god rätt som kan ätas som den är eller som en sidorätt.
Recept: Indisk vegetarisk dum aloo – potatiscurry
4 portioner
500 g potatis
0,5 dl rapsolja
1 lök, hackad
1 msk ingefära, finhackad eller riven
4 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 dl krossade tomater (eller 2 dl hackad tomat)
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
en nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
salt
1 dl yoghurt, t ex växtbaserad
1 dl vatten
- Skala potatisen om du vill det. Koka den sedan i ca 5 minuter. Den ska mjukna lite men inte bli helt genomkokt. Häll av vattnet och låt de ånga av.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och stek sedan potatisen så att den får ordentligt med färg. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp lite mer rapsolja och fräs sedan lök, ingefära och vitlök tills löken mjuknar.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med i några minuter tills den mörknar i färgen.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i 1 minut. Blanda sedan ner yoghurt och vatten. Vänd ner potatisen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10 minuter.
- Smaka av med salt sen är det klart.