Nu är det dags för okra… även kallat lady fingers… även kallat bhindi. En populär grönsak i det indiska köket som kan ätas både som en egen rätt i sig, eller som ett tillbehör. Okra hittar du i indiska butiker, Mellanösternbutiker, asiatiska butiker och även i välsorterade matbutiker (ibland frysta).
Okra kan användas i grytor, currys, kokta i en rinnigare sås eller torrare rätter. De kan även friteras.
Vad är okra?
Okra kallas även ”lady fingers” eller bhindi på hindi. Den är vanlig i det indiska köket, men även cajunköket. Den har en mild smak och hela växten innehåller slemämnen. Det här gör att okra kan uppfattas lite slemmig i konsistensen, vilket även utnyttjas för att reda såser.
Bhindi kan fyllas med kryddor och friteras, används i tomatsåser som här eller i torrare rätter med kryddor och kikärtsmjöl.
Förbereda bhindi
Vi börjar med att skära bort spetsen och själva fästet. De är hårda och inte så trevliga att äta.
Skiva
Här väljer vi att skiva den, men du kan även använda den hel. Vi tycker det här är ett trevligare sätt eftersom smakerna från såsen verkligen blandas med okran.
Recept: Indisk okra – bhindi
4 portioner
400 g okra
1 tsk hel spiskummin
1 rödlök finhackad, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
2 tomater, hackade
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
salt
Servering
roti/chapati
- Skär av spetsen och fästet på okran. Skiva i centimeterstora bitar.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs spiskumminen så att den får fint med färg.
- För ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar något. Rör sedan ner chilipulver, gurkmeja och salt. Låt puttra på i en minut.
- Vänd ner okran i tomatsåsen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter eller tills okran är mjuk.
- Servera tillsammans med roti/chapati.