Svamp är inte jättevanligt i det indiska köket, men det används, vilket vi gillar. Svamp är ju en av de råvaror som verkligen suger åt sig smak, så en curry som den här är rena himmelriket. Testa gärna andra svampsorter också eller blanda friskt. Oavsett är det här ett trevligt sätt att tillaga din svamp på.
Recept: Indisk Svampcurry – Khumb Matar Masala
4 portioner
Masala
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1⁄2 tsk korianderfrön
2 lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk ingefära, finhackad
1 tsk chilipulver
1⁄2 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk salt
2 tomater, finhackade (eller 2 dl krossade tomater)
250 g champinjoner, i fjärdedelar
2 dl gröna ärtor
3 dl vatten
1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
Servering
kokt ris eller roti/chapati
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och koriander tills det får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills det mjuknar och börjar få lite färg.
- Krydda med chilipulver, gurkmeja, garam masala och salt. Låt fräsa med i 1 minut.
- Rör ner tomaterna och låt fräsa med
i någon minut så att de mjuknar och mörkar lite i färgen. Mixa allt till en slät sås i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen. - Vänd ner champinjonerna, gröna ärtor, vatten och grädde. Låt puttra på under lock i 10-15 minuter eller tills champinjonerna är tillagade.
- Servera med ris eller roti/chapati.