Okej, så dahi toast betyder rakt översatt yoghurttoast. Well, dahi är yoghurt och toast är toast. Den här stekta mackan är galet inspirerad av Priya Krishnas recept från hennes kokbok Indian-ish. Det är verkligen bara en enkel yoghurtfyllning mellan två skivor bröd, men med stekta curryblad till är det ett snack som inte går av för hackor. Det är lika gott till frukost, lunch eller precis innan läggdags när du vill ha något att mumsa på.
Okej, så fyllningen är yoghurt blandat med hackade grönsaker och koriander. Jag gillar finhackad gurka, lök och tomat, samt en eller två gröna chilis. Ibland tillsätter jag lite rivet limeskal, andra gånger en nypa mald spiskummin, ibland lite garam masala. Men oftast gillar jag bara en ren yoghurtfyllning.
Vi gillar att äta de som de är eller tillsammans med chilisås eller…erhm…ketchup.
Grejen är att den är supergod därför att den ”toppas” med stekta senapsfrön och curryblad. Curryblad kan vara lite knepiga att få tag på. I Indiska butiker hittar du de oftast i frysdisken, men vissa har de då och då färska. De har en kryddig, pigg smak som är svår att beskriva.
Inga curryblad?
Det ger inte samma smak, men att steka senapsfrön och ett gäng korianderblad eller persiljeblad blir ruskigt gott. Bladen blir liksom lite krispiga och superaromatiska som topping
Recept: Indisk toast med yoghurt – dahi toast
2 st
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
10 cm gurka, finhackad
0,5 rödlök, finhackad
1 liten tomat, finhackad
1 grön chili, finhackad
2 msk finhackad koriander
salt
svartpeppar
4 skivor
1 msk neutral olja
1 tsk senapsfrön
1 liten näve curryblad
- Blanda ihop yoghurt, gurka, rödlök, tomat, chili och koriander i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut fyllningen på två brödskivor. Lägg på de andra brödskivorna.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek toasten gyllene på båda sidor.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs senapsfrön och curryblad tills senapsfröna börjar poppa.
- Fördela curryblad och senapsfrön över toasten och servera som de är eller tillsammans med chilisås, ketchup eller valfri chutney.