Samosas är indiska små piroger fyllda med en kryddig potatisfyllning. Det kan vara lite knepigt att fylla degen till samosas, så här kommer en hybrid som blandar samosas och quesadillas.
För det första, på frågan över vad jag älskar mest så brukar det bli potatis och tortillabröd. På frågan om mina starkaste matminnen så brukar samosas ligga i topp. Just den här varianten att kombinera quesadillas med samosas har jag gjort tusen gånger. Eller ja, quesadillas innehåller ju ost… well, det här är samosafyllning i tortillabröd då! Poängen är att det blir lika gott och lika frasigt men tusen gånger enklare.
Samosas
Samosas är bland de mest kända indiska rätterna som spridit sig utanför Indien. Du gör en deg som fylls med en kryddig fyllning med potatis och ärtor. Du nyper ihop det till små pyramider och friterar gyllene. Jag kommer lägga upp ett recept på hur du gör dina egna här snart.
Roti eller chapati?
Istället för tortillabröd kan du självklart använda roti eller chapati. De indiska bröden som du antingen gör själv eller köper i indiska butiker.
Att servera med samosas
Traditionellt så serveras samosas med tamarindchutney som du hittar i indiska butiker, eller välsorterade matbutiker. Här har vi använt det men även lagt till en gurkraita, recept hittar du här. Det går även bra med salsa och avokadochutneyn här.
Recept: Samosaquesadillas
4 portioner
600 g potatis, kokt
2 dl gröna ärtor
2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 msk riven färsk ingefära
0,5 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
0,5 dl finhackad färsk koriander
salt
ev. någon matsked vatten
8 tortillabröd
Till servering
tamarindchutney eller mango chutney
gurkraita, recept här
- Häll ner potatisen i en skål och mosa sönder med en gaffel. Vänd ner ärtorna.
- Fräs den gula löken, vitlöken och ingefäran i oljan till löken mjuknar och blir lätt transparent.
- Blanda ner kryddorna och låt fräsa med tills det doftar underbart.
- Skrapa ner lök- och kryddblandningen bland potatisen och blanda väl.
- Fördela potatisröran på hälften av tortillabröden. Lägg på resterande tortillabröd och tryck till.
- Stek dem gyllene i lite olja tills de får fint med färg.
- Servera tillsammans med chutney och/eller gurkraita.