Naan är kanske det indiska bröd som flest känner till mycket på grund av att det är en riktig restaurangklassiker här hemma. Även i Indien är det ett restaurangbröd eftersom det kräver att man har en tandoor för att baka det i (se nedan). Naan är ett generiskt ord för ”bröd” och kommer från persiskan. Det är som ett lyxigare bröd än roti/chapati och kan ätas med dals, currys, palak paneer och andra rätter som du vill ha tunnbröd till.
Hur bakar man naan?
Naan bakas som sagt traditionellt i en tandoor som är en typ av ugn. Det är som en rund cylinder som kan variera i storlek och som antingen eldas eller värms upp med el. Du kavlar ut degen och trycker fast den på väggen och sedan plockar de loss den med en pinne när den är färdiggräddad.
Baka hemma så är det svårt att återskapa en tandoor, men jag tycker att det blir superbra om du gräddar de på en plåt längst upp i ugnen, eller helt enkelt steker de i en stekpanna.
Naan med jäst eller inte?
Färsk eller torr jäst är inget man har använt historiskt i Indien, utan där har bakpulver eller bara yoghurt fått fungera som jäsningsagent. Det är yoghurten som kickat igång fermenteringen (jäsningen) och även ger en lätt syrlig smak. Använder du bakpulver och yoghurt så måste degen jäsa i flera timmar och jag tycker att det är så mycket smidigare med torrjäst.
Hur ska en bra naan vara?
Det känns som att alla restauranger i Sverige har sina egen naan. Ibland är de tjocka som focaccia, andra gånger mjuka som hönökaka. Det finns bra naan där ute, men de ska generellt vara tunnare än man är van vid. Det är ett tunnbröd och de ska vara knaprigt på utsidan och lätt segt i konsistensen.
Vitlöksnaan?
Naan kommer i flera olika varianter. Det finns det naturella som bara gräddas och serveras som det är. Butter naan som penslas med smör (t ex mjölkfritt), vitlöksnaan som penslas med vitlökssmör och t ex kryddade varianter som spiskumminnaan med hel spiskummin i degen.
Recept: Indiskt naanbröd
4 st
Här är recept både på hur man gräddar i ugn och steker i en stekpanna. Vi har skiftat lite mellan vad som faktiskt blir bäst, just nu tycker vi nog att en stekpanna genererar bättre resultat eftersom ugnar är så olika.
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
0,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
Till servering
0,5 dl olja eller smält smör, t ex mjölkfritt
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
- Blanda ihop torrjäst, strösocker, vetemjöl och salt i en skål.
- Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg. Är den för klibbig så tillsätt lite extra vetemjöl.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt jästa på en varm plats i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt.
- Lägg på plåtar och sätt in högst upp i ugnen. Grädda i 6-7 minuter eller tills de fått fint med färg. Ta en plåt i taget.
- Smält smöret och blanda med vitlök. Pensla bröden med vitlökssmöret. Eller bara smör, eller inget alls. Helt upp till dig. Servera!
I stekpanna
Hetta upp en stekpanna och istället för att grädda i ugn så steker du de gyllene på båda sidor i en torr stekpanna.
[…] så serveras det något typ av tunnbröd till, antingen naan eller roti/chapati. Med det sagt går det jättebra att servera vanligt kokt ris […]
Blev ganska bra, jäsningen kom aldrig igång riktigt. Rumstemperatur räcker inte verkar det som. Ställde in på golvvärmen i badrummet till slut.
”En nypa salt” var heller inte särskilt bra mängd, eller måttangivelse för ett recept för den delen heller. Smakade knappt något, jag tog ca en halv tsk. Vi saltade på i efterhand.
Tror också det kanske är bättre att dra på vitlök och smör och sen in i nån minut till. Rå vitlök är sådär.
Men ändå gott! 🙂
Hej!
Ah, märkligt med jäsningen. Vi kör alltid i rumstemperatur, men det är klart att det kan variera. Testa att jäsa längre nästa gång. 🙂
I boken står det 0,5 tsk salt, men det är mycket upp till vad man gillar själv. Vi tycker att 1 tsk blir för salt. 🙂
haha…ja, där får du kreativ frihet. Det här är det vanligaste sättet att göra på och Indier älskar vitlök både rå som tillagad, men tycker du smaken är för stark så kan du köra in den i ugnen igen, se bara till att den inte bränns så att den blir bitter.