Kheer är en indisk rispudding som är bland det bästa vi vet. Här kommer en uppdaterad version där den toppas med bränt socker och blåbärskompott.
Jag fick den här idén från kokboken Dishoom som för övrigt är en av mina favoriter. Det är helt enkelt ett perfekt möte mellan klassisk kheer och fransk crème brûlée. Ett sätt att ta en enkel dessert och göra den till en lyxig dessert. Den görs enkelt vegansk med soja- eller havremjölk samt kokosgrädde.
Klassisk kheer
Du får inte missa klassikern kheer eller payasam som är den indiska rispudding som är grunden till den här desserten. Krämig och mumsig med nötter och russin. Du hittar receptet här.
Bränna socker
För att bränna sockret på toppen så behöver du en gasbrännare. Det hittar du i köksredskapsbutiker och bygghandel. Strö över sockret och sätt på brännaren. Håll den inte för nära och försök att ha rörelse i den hela tiden så att sockret smälter jämnare.
Recept: Kheer crème brûlée
4 portioner
1 vaniljstång
0,75 dl basmatiris
8 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl kokosgrädde
0,25 tsk kardemummakärnor, mortlade
0,5 dl strösocker
Servering
2-3 msk strösocker
blåbärskompott, se nedan
- Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Vaniljstång och frön, basmatiris, mjölk, grädde och kardemumma i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock, på svag värme, i ca 1 timme. Rör runt då och du så att det inte bränns.
- Rör ner sockret och låt puttra på i ytterligare 10 minuter. Du ska ha fått en tjock gröt.
- Fördela gröten i formar och låt svalna helt i kylskåpet.Vid servering strör du över sockret och bränner med an gasbrännare.
- Toppa med blåbärskompott och servera.
Blåbärskompott
150 g blåbär
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
- Blanda allt i en kastrull och låt puttra på i ca 15 minuter tills du har en tjock sylt.
- Häll över i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.
[…] Du kan även lyxa till det genom att göra en kheer crème brûlée som på bilden ovan! En tjockare rispudding som kryddas med äkta vaniljstång och sedan toppas med bränt socker och sylt. Så himla dekadent, härligt och ja… indiskt med en twist. Receptet hittar du här. […]