Det här är en superenkel och krämig pastasås med värmande indiska kryddor och söta gröna ärtor. En perfekt när du bara vill laga något snabbt snabbt snabbt.
Jag brukar göra en enkel pastasås med tomat, vitlök och grädde. Den blir härligt krämig och tar inte mer än 10 minuter. En perfekt vardagsrätt, speciellt de dagar då min kropp skriker efter pasta. Det här är samma enkla bas, men jag la till lite indiska kryddor.
Recept: Krämig pasta med masalasås
4 portioner
pasta för 4 personer, t ex penne, snäckor eller fusilli
2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 dl tomatpuré
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl pastavatten
2 dl gröna ärtor
100 g riven smakrik ost, t ex vegansk som Violife eller Greenvie
salt
- Börja med att koka pastan i väl saltat vatten.
- Hetta upp oljan i en kastrull och fräs sedan lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
- Rör ner tomatpurén och låt fräsa med i några minuter tills den mörknar i färgen. Akta så att den inte bränns.
- Rör ner de malda kryddorna. Rör sedan ner lite grädde i taget. Låt allt puttra på i 1 minut.
- Häll av vattnet från pastan men spara 1 dl.
- Blanda såsen med pastan, pastavattnet och de gröna ärtorna.
- Rör ner lite riven ost i taget tills all är inblandad. Smaka av med salt.