Rajma är en indisk gryta med kidneybönor som inte bara är enkel att göra, det är en av våra favoriter. Den serveras bäst med spiskumminris.
Rajma var en av de första rätterna som Aman tyckte att jag skulle testa. Jag ska ärligt säga att jag inte var så förtjust i kidneybönor, men de passar så bra till den här rätten. Vi har bjudet på den här när vi haft gäster, för även om den kanske ser lite väl blygsam ut till utseendet så slår den alla med häpnad.
Kidneybönor
Rajma är alltså namnet på den röda kidneybönan. Jag tycker det blir absolut bäst om du kokar egna bönor eftersom de får en härligare konsistens och kokvattnet också ger smak till själva grytan.
Snabbvariant
Om du vill göra en snabbvariant så kan du göra masalan enligt receptet. Tillsätt sedan två burkar sköljda kikärter och fyll på med vatten så att det nästan täcker. Koka upp och låt puttra på i 5-10 minuter.
Malda kryddor?
Både jag och Aman älskar smaken som hel spiskummin och koriander ger ner de får stekas på i lite olja. Om du inte får tag på det kan du självklart använda malda kryddor. Tillsätt då de tillsammans med övriga malda kryddor.
Recept: Rajma – indisk gryta med kidneybönor
4 portioner
3 dl kidneybönor
9 dl vatten
1 lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
1 msk tomatpuré
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
1 tsk korianderfrön
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Servering
kokt ris eller spiskumminris
- Skölj bönorna och blötlägg dem i 12 timmar eller över natten.
- Skölj bönorna och häll ner i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka i ca 1 timme eller tills bönorna är riktigt mjuka.
- Häll ner lök, vitlök, ingefära, tomat och tomatpuré i en blender och mixa till en slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och koriander tills fröna får fint med färg.
- Häll ner purén i stekpannan och låt puttra med i en minut.
- Häll nu ner röran i kidneybönorna och krydda med garam masala, chili, gurkmeja och salt och låt puttra på i 5 minuter. Du kan mosa sönder en del av bönorna om du vill få en extra krämig rajma.
- Servera med ris.
[…] Ja, eller jeera chawal som det heter är ett enkelt sätt att göra vanligt basmatiris lite roligare. Förutom spiskummin använder vi även lagerblad och kryddnejlikor. Gillar du stjärnanis kan du slänga ner en sån. Det här riset passar perfekt till t ex rajma. […]