Kulcha är ett väldigt populärt i Punjab-regionen och är likt naan-bröd i utseende och tillagning. Det görs också i en tandoor (speciell ugn) men när naan serveras direkt från ugnen så är kulcha ett bröd som man ofta ser stekas på eller värmas på vid servering.
Kulcha kan göras naturell eller fyllas med olika fyllningar. Den här fyllningen är maxad och inspirerad av en video från ett kulcha-ställe i Amritsar. Aman säger att det är lite over the top och inget man brukar se, men han äääälskade den här kulchan så därför delar vi.
Kulcha görs som sagt i en tandoor. Har du en pizzaugn blir det jättebra, har du en ugn satt på max blir det jättebra och ja, du kan även steka de i en torr stekpanna.
Nutri kulcha
Nutri kulcha var bland det första Aman introducerade mig för när jag besökte Amritsar. Nutri är sojabitar i en kryddig blandning och den serverades med naturell kulcha, stekt i samma panna som bitarna.
Kulcha
Kulcha är likt naanbröd i sättet man gör dem. De är populära i Punjab-regionen och kan antingen bara vara naturella eller så fyller de med kryddor eller en kryddig potatisfyllning. Ja, du kan fylla de med mycket. En vanligt street food-rätt är chole kulcha. Kulcha serverad med enkel kikärtsgryta och tamarindchutney med lök och rädisor.
Recept: Kulcha – fyllt indiskt bröd extra allt
6 st
Psst… vi gjorde en reel där man ser hur brödet bakades och där rullade vi in smör och kryddor i degen innan den fylldes. Jag hoppade det steget här för vi tror inte det gjorde allt för stor skillnad.
5 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
2 msk yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
2 dl fingervarmt vatten
1. Blanda ihop vetemjöl, jäst, strösocker och salt i en bunke.
2. Rör ner yoghurt och vatten och arbeta ihop till en deg. Knåda i ca 5 minuter.
3. Täck över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
4. Dela degen i sex delar och rulla till bollar.
Fyllning
200 g kokt potatis, krossad
1 rödlök, finhackad
2-4 små gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
0,5 dl riven blomkål
0,5 dl gröna ärtor
0,5 dl finhackad morot
0,5 dl hackad koriander
2 salladslökar, tunt skivade
1 tsk hel spiskummin, eller mald
1 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk ajwain, kan uteslutas
salt
svartpeppar
- Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen.
- Platta till en boll deg. Ta en näve fyllning och tryck ihop till en boll. Lägg i mitten av degen och nyp ihop degen över fyllningen. Rulla till en rund boll.
- Vänd bollen i mjöl och rulla ut tunt.
- Sätt ugnen på 250 grader, pizzaugnen på 400 grader eller hetta upp en stekpanna.
- Grädda kulchan tills den har fått fint med färg.