Det här är Amans favoritdal och det var den första han bjöd mig på när han hade flyttat hit. Den är helt fantastisk och mycket av smaken och konsistensen kommer från den svarta linsen urad dal (även kallad kali dal). Försök verkligen att få tag på den, antingen i en indisk butik eller på nätet. Aman gillar för övrigt att toppa sin maa ki dal med stekt spiskummin och lök för att göra den extra lyxig.
Urdböna
Det här en svart lins som påminner om en mindre svart böna. Dock är det bara utseendet som är lika, konsistensen på urad dal är krämigare och smaken helt annorlunda. Den används bland annat i maa ki dal och dal makhani.
Urad dal ger maa ki dal sin klassiska smak och konsistens, men du kan även ta samma mängd belugalinser.
Aman:
Maa ki dal är min favoritdal. Varje gång min familj brukade besöka min faster ville vi inte att hon skulle lägga en massa tid på matlagning, så på vägen hem åkte vi förbi en dhaba (restaurang) och köpte med oss maa ki dal. Väl hemma gjorde
vi en ”tadka” och åt till. Det var de bästa middagarna.
Recept: Indisk Maa ki dal – svart linsdal
4 portioner
2 1⁄2 dl svart urad dal
8 dl vatten
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
2 msk tomatpuré
1⁄2 tsk mald spiskummin
1⁄2 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1⁄2 tsk garam masala
1 tsk salt
Servering
1 msk neutral olja
1⁄2 tsk hel spiskummin
1 lök, tunt skivad
kokt ris
roti/chapati
- Skölj urad dalen och blötlägg i 8 timmar eller över natten.
- Häll ner linser och vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills linserna är riktigt mjuka.
- Häll ner lök, vitlök, ingefära, tomat och tomatpuré i en blender. Mixa till en slät puré.
- Häll ner purén bland linserna tillsammans med spiskummin, koriander, chili, garam masala och salt. Puttra på i 5 minuter.
Servering - Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin tills den får fint med färg.
- Vänd ner löken och låt fräsa med tills den mjuknar och får färg. Strö över din maa ki dal.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.
Hade ju gärna fått skriva att vattnet ska hållas av från linserna
Det ska inte hällas av!