Chai har nog alla hört talas om. Eller snarare masala chai, det kryddiga indiska teet med varma kryddor som kardemumma, kanel och stjärnanis. Så här enkelt gör du det hemma.
Indier är giganter när det gäller att både odla och dricka te. Te som på hindi heter chai är ett måste flera gånger om dagen. Du kan köpa det överallt och många som åkt tåg i Indien har kanske drucket det ur små engångskoppar i lera som man vara slänger när man är klar. Chai görs på svart okryddat te. Leta efter ”asasm” som finns i välsorterade matbutiker, indiska butiker och på nätet. Just masala chai är den kryddade varianten och kan göras så enkel som med en mortlad kardemummakapsel till en rad med olika kryddor. Ingefära är även ett måste, för att inte prata om sockret som balanserar upp bitterheten från tebladen.
Chai eller masala chai?
Vi måste ju börja med att reda ut några saker, saker som Aman tycker både är kittlande roligt och lite frustrerande. Chai betyder ”te” på hindi. Om du beställer chai i Indien kommer du att få en kopp med svart te med mjölk och socker. Vill du ha den kryddiga varianten måste du beställa en ”masala chai” där masala betyder kryddor.
Chai latte?
Så fort jag beställer en chailatte på ett café så skrattar Aman. Han skrattar ännu mer när jag beställer en ”chai tea latte” för att irritera honom eftersom det direkt översatt blir ”te te latte”. Nej, kanske inte högsta formen av humor, men fortfarande lite kul…haha.
Hela eller malda kryddor?
Vi använder alltid hela kryddor som vi slänger ner i en mortel och krossar hyfsat fint. Det går liksom på rutin nu, vi kollar inte exakt mängd längre.
Masala chai (4 koppar) – hela kryddor
6 kardemummakapslar
1 bit kanelstång
8 hela nejlikor
6 svartpepparkorn
2 stjärnanis
2 skivor färsk ingefära
4 tsk svart indiskt te, t ex Assam
7 dl vatten
2 msk strösocker
5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
Stöt alla kryddor i en mortel. Följ receptet nedan.
Recept: Masala chai – kryddigt indiskt te
4 koppar
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
¼ tsk mald kryddnejlika
¼ tsk mald svartpeppar
2 stjärnanis
2 skivor färsk ingefära
4 tsk svart indiskt te, t ex Assam
7 dl vatten
2 msk strösocker
5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
- Blanda kryddor, ingefära, te, vatten och strösocker i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda i 3 minuter.
- Häll på mjölken och låt koka upp.
- Sila ner i koppar och servera.