Är det något vi gillar så är det parathas, speciellt till frukost. Favoriten är utan tvekan aloo paratha, alltså ett bröd fyllt med en kryddig potatisfyllning. När jag hälsade på Aman i Amritsar så gjorde hans mamma fyllda bröd med rädisor. Jag som tänkt att rädisor är så himla mycket svensk sommar blev lagom chockad men också glad att se vad man kan göra med dem.
Det är helt upp till dig, men vi gillar hela kryddor i parathas. Det är så härligt att få den där knapriga kryddiga känslan.
Vad är parathas?
Parathas är indiska tunnbröd som fylls med olika fyllningar. Det kan vara potatis, blomkål, ärtor, linser, bönor mm.
Paratha äts ofta till frukost, men går även att servera som ett snack/mellanmål.
Rädisparatha
Man kan som sagt fylla med det man har hemma. Här har vi finhackade rädisor. Amans mamma brukar krama ur vätskan ur dem, men de jag använde hade ingen direkt vätska så jag bara blanda ihop fyllningen. Blomkål däremot brukar vätska sig lätt och så fort du har en blöt fyllning spricker degen mycket lättare.
Fylla parathas
Det beror lite på fyllning. En potatisfyllning kan du rulla till bollar och sen bara göra en fördjupning i degen som du sedan nyper över fyllningen. Rädisfyllningen är ganska vild så det är enklast att kavla ut degen något och sedan lägga på fyllningen. Nu är det bara att nypa ihop allt till en boll!
Recept: Mooli paratha – indiska tunnbröd med rädisor
4 portioner
Deg
4 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl vatten
2 tsk olja
Fyllning
150 g rädisor (1 knippe), finhackade
1 rödlök, finhackad
1 msk finhackad ingefära
2 gröna chili, finhackade (kan uteslutas)
1 tsk hel spiskummin (eller mald)
1 tsk hela korianderfrön (eller mald)
1 tsk torkade granatäppelkärnor, anardana (kan uteslutas)
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk granatäppelkärnor
0,5 tsk salt
Servering
yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
pickles, valfria
- Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen i en skål.
- Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Knåda i ungefär 5 minuter, men det är inte så noga. Degen ska kännas lite klibbig i början, men kommer att bli mindre klibbig av att du knådar den. Känns den för klibbig tillsätter du lite mer mjöl, känns den för torr tillsätter du lite vatten.
- Dela degen i 6 delar.
- Forma en bit deg till en boll. Vänd i mjöl och kavla ut till en rundel.
- Fördela en sked eller två av fyllningen i mitten av degen och nyp ihop till en boll.
- Rulla bollen i mjöl och kavla sedan försiktigt ut den tunt.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek parathan gyllene på båda sidor.
- Servera med yoghurt och pickles.