Den här spenatgrytan påminner lite om palak paneer men innehåller i stället kikärtor. Vi älskar spenat och ibland känns det som att det är precis vad kroppen behöver, då gör vi ofta den här grytan. Vi gillar för övrigt att ta en extra grön chili för hettan.
Palak paneer
Palak betyder spenat och paneer är en indisk färskost (recept på egen hittar du här). Det är typisk snabbmat i indiska hushåll eftersom den går så himla snabbt att laga. Recept på äkta palak paneer finns här.
Recept: Palak chole – Kikärtsgryta med spenat
4 portioner
500 g spenat, fryst går bra
ev. 0,5-1 dl vatten
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad ingefära
2 gröna chilifrukter, finhackade
1 tomat, finhackad (eller 1 dl krossade tomater)
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk torkat mangopulver, kan uteslutas
0,25 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 burkar kikärtor à 400 g, ca 6 dl kokta
Servering
kokt ris
roti/chapati
1. Mixa spenaten till en puré. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få fart på blendern. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
3. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få färg.
4. Rör ner tomat, koriander, chilipulver, garam masala, mangopulver, gurkmeja och salt. Låt fräsa i några minuter tills masalan mörknar något i färgen.
5. Rör ner spenatpurén, sköljda kikärtor och vatten. Koka upp och låt allt puttra på i ca 10 minuter. Såsen ska tjockna.
6. Servera med kokt ris eller roti/chapati.