Den här dalen kommer från Andhra Pradesh i sydöstra Indien. På språket Telugu så betyder nämligen palakura spenat och pappu dal. Den är väldigt enkel och göra och du kan använda i princip vilka linser som helst. Många gillar att vispa eller mixa linserna till en krämig puré och det gjorde vi också här. Eftersom det är en rätt från södra Indien så är det också vanligt att man serverar den med ris.
Vad är Palakura Pappu?
Enkelt beskrivet en spenat dal eller palak dal som andra kanske skulle kalla den. Den kommer från delstaten Andra Pradesh och är mild i smaken och enkel.
Hur görs Palakura Pappu?
Den kan göras på lite olika sätt. Vi gillar att koka linserna för sig med lite gurkmeja. Och koka sönder dem ordentligt. Vi använde en blandning av toor dal och chana dal men om du bara hittar röda linser går det också prima.
Under tiden steker du på kryddor, curryblad om du hittar det och självklart spenat. Färsk eller fryst spelar ingen roll. Vänd ner spenatröran i linserna och låt koka ihop i några minuter, sen är det klart!
Recept: Palakura Pappu
4 portioner
3 dl linser, t ex toor dal, chana dal, röda linser eller en blandning
0,5 gurkmeja
9 dl vatten
2 msk rapsolja
0,5 tsk hel spiskummin, eller mald
0,5 tsk bruna senapsfrön
en nypa hing, kan uteslutas
en liten näve curryblad
2 gröna chili, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
150 g färsk eller fryst spenat
salt
Servering
kokt ris
- Häll ner linser, gurkmeja och vatten i en kastrull. Koka linserna mjuka. Det kan ta allt från 20 minuter till 60 minuter beroende på lins. Använder du en tryckkokare halverar du koktiden.
- Vispa sönder linserna så att du får en krämig dal.
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna.
- Häll ner spiskummin (hel), senapsfrön och hing. Låt fräsa på tills senapsfröna börjar poppa.
- Rör ner curryblad, chili och vitlök. Låt fräsa med i en minut så att vitlöken mjuknar något.
- Nu dags för spenaten. Vänd ner och låt fräsa med tills den släppt sin vätska och minskat i volym.
- Häll ner spenatblandningen bland linserna. Smaka av med salt. Låt allt puttra i ca 5 minuter, sen är det klart!