Paneer lababdar är en av de populäraste restaurangrätterna du kan beställa i norra Indien. Det är en rätt med influenser från Mogulriket. Mogulriket varade från 1528 till britterna tog över kontrollen 1858. Maten i Moguriket blev en mix av persiskt och indiskt och rätters som gulab jamun, samosas, korma och jalebi är bara några som fortfarande lever kvar och älskas.
Vad är paneer lababdar?
Lababdar betyder tydligen en stark längtan efter något. Paneer lababdar påminner mycket om både shahi paneer och paneer butter masala. Det är en rik sås med fyllighet från både och grädde och cashewnötter. Det som är lite speciellt är att man även river ner paneer i såsen vilket ger en spännande textur.
Paneer
Paneer är en indisk färskost du enkelt kan göra själv. Den används i såååå många rätter men går superenkelt att ersätta med tofu. Recept på egen hittar du här.
Recept: Paneer lababdar
4 portioner
2-4 msk smör eller olja
2 lökar, finhackade
1 msk riven ingefära
4 vitlöksklyftor, hackade
1 grön chili, finhackad
4 dl krossade tomater
0,5 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 mald spiskummin
1-2 chilipulver
1 tsk strösocker
400 g paneer eller tofu
0,5 tsk garam masala
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
salt
Servering
rotu/chapati
kokt ris
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna.
- Fräs lök, ingefära, vitlök och chili tills löken mjuknat och börjat få lite färg.
- Häll ner blandningen i en blender tillsammans med krossade tomater, cashewnötter, vatten, kryddor och vatten. Mixa till en slät sås.
- Häll ner såsen i stekpannan och låt bubbla upp.
- Riv ca 50 g av paneer eller tofu fint på ett rivjärn. Tärna resten. Vänd ner i såsen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10 minuter.
- Rör ner garam masala och grädde. Smaka av med salt. Låt puttra på i ytterligare några minuter.
- Servera med roti/chapati eller ris.