Pani puri, eller golgappa som de också kallas, är friterade små klot som fylls med en potatisfyllning och precis innan du ska äta dem häller du ner ett smaksatt vatten, pani. Stoppa in hela klotet i munnen och njut. De små krispiga kloten, puri, köper du i indiska butiker och bara pickar ett hål stort nog för att pilla ner fyllningen.
Det smaksatta vattnet kan bestå av lite allt möjligt, här kommer ett myntavatten och ett tamarindvatten som är väldigt populärt.
Puri
Puris är små friterade ”klot”. Det är samma i princip samma som de stora puris du kan servera till en dal men innehåller ofta även lite semolina (tänk mannagryn). Puris till pani puri hittar du färdigfriterade i indiska butiker eller så kan du köpa små ofriterade diskar som du steker tills de puffar upp.
Om du inte får tag på puris kan du använda krustader. De är inga klot, men också friterat bröd. Psst… de innehåller äggvita, bara så du vet.
Hur gör man!?
De är som frasiga klot så du tar ett finger eller kniv eller liknande och pickar ett litet hål på toppen så att du får in fyllningen.
Fyllning puris
Fyllningen kan vara superenkel. Ibland bara några lätt kryddade potatisbitar eller bara kikärter. Vid servering så tar du sedan ett smaksatt vatten, häller ner i purin, och stoppar in hela i munnen.
Pani – smaksatt ”vatten”
Pani är alltså det smaksatta vattnet du fyller dina puris med. Köper du ett kit med puris så får du ofta med mixer att blanda med vatten, annars gör du de enkelt själv. Vanligt är ett tamarindvatten och ett myntavatten.
Dahi puri chaat
Vill du göra en annan variant hoppar du det smaksatta vattnet och toppar istället allt med yoghurt, kryddor, granatäpple och annat gott. Läs mer här.
Chaat masala
Som namnet antyder är det här en krydd- blandning för chaats, som är många av de rätter vi tänker på när vi hör ”indisk street food”. Det är en blandning med tydlig smak av svart salt, som strös över precis vid servering som ett trevligt avslut. Det går att köpa färdigt i indiska butiker eller på nätet, men du kan även göra eget.
Pani puri – indiska fylla friterade bollar
4 portioner
20 puris, färdigköpta eller hemmagjorda
Pudina pani
1 dl myntablad
1 tsk riven ingefära
2 msk tamarindchutney
0,5 tsk mald spiskummin
1 tsk chaat masala, kan uteslutas
3,5 dl vatten
0,5 ttsk salt
Mitha pani
2,5 dl vatten
0,5 dl tamarindpasta
1 msk strösocker
1 tsk chaat masala, kan uteslutas
0,5 tsk mald spiskummin
0,25 tsk chilipulver
Fyllning
200 g kokt potatis, finhackad
1 dl kokta kikärter
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk chaat masala
1 msk finhackad koriander
salt
Pudina pani
Mixa ihop samtliga ingredienser i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Sila eventuellt genom en sil för att få bort större bitar.
Mitha pani
Vispa ihop samtliga ingredienser i en skål.
Fyllning
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt.
- Fyll purin med potatisblandningen.
Servering
Ställ några puris på en tallrik.Häll upp pudina pani och mitha pani i två skålar.Häll lite av det smaksatta vattnet i purin, stoppa in hela i munnen och njut.