Jag ville blanda supersvenska smaker som rabarber med indiska smaker som ingefära och kardemumma. Resultatet blev den här enkla sommardesserten.
Det här receptet tog jag faktiskt fram till tidningen VEGO och är en riktig favorit, inte minst eftersom det är så ruskigt enkelt. Du kan förbereda rabarberna någon dag i förväg och bara lägga ihop allt vid servering. Jag har toppat med hackade pistagenötter, men även krossade kakor eller maräng hade varit gott.
Rabarbersirap
Sirapen som bildas när du bakar rabarbern kan du sila ner i en burk och förvara i kylen. Den är supergod att ringla över glass, blanda med bär, ringla över yoghurten till frukost eller vad du nu gillar.
Recept: Rabarberdessert med ingefära
4 portioner
800 g rabarber, skivad
1 dl rårörsocker
1 msk riven färsk ingefära
Kardemummayoghurt
2 dl yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
1 msk råsocker
½ tsk mald kardemumma
hackade pistagenötter till servering
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda rabarber, rårörsocker och ingefära i en ugnsform. Baka i ugnen i 30 minuter eller tills rabarbern blivit ordentligt mjuk. Ta ut och låt svalna något. Sila bort lite av sirapen som har bildats i formen.
- Rör ihop yoghurt, rårörsocker och kardemumma i en skål. Rör även ner någon matsked av sirapen från rabarbern.
- Fördela rabarbern i skålar. Toppa med kardemummayoghurt och hackade pistagenötter.