Indien har många olika ”puddingar”, mer specifikt mjölkpuddingar. Det är alltså olika gryn som kokas i mjölk, oftast med smak av kardemumma och ibland lite saffran. Kheer är t ex en rispudding som är en av våra favoriter och här kommer en variant med mannagryn. Det är en snabb dessert att göra som äts varm, men som även är god kall.
Varför så många puddingar?
Det är väldigt få som har en ugn i Indien, därför är många desserter och sötsaker sådant du kan göra på en spisplatta, det är alla olika rispuddingar ett exempel på.
Vad är rava payasam?
Payasam är det sydindiska ordet för kheer (hindu). Rava eller suji är en typ av ”semlolina” som mest påminner om svenska mannagryn. De har olika grovhet på grynen, men det går jättebra med den sorten du hittar i våra vanliga butiker.
Du behöver inte blanda ner nötter och russin, men det ger en god smak och trevligt tuggmotstånd.
Recept: Rava payasam – indisk mannagrynspudding
4 portioner
2 msk smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl cashewnötter
0,5 dl russin
0,5 dl mannagryn
6 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
0,75 dl strösocker
0,25 tsk kardemummakärnor, mortlade
1. Smält en matsked av smöret i en stekpanna och stek sedan cashewnötterna så att de får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge. Stek sedan russinen i resterande smör så att de puffar upp lätt. Lägg över på samma tallrik.
2. Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa sedan ner lite mannagryn i taget för att undvika klumpar. Låt sjuda under omrörning i 5 minuter. Det ska tjockna men inte alls vara lika tjock som t ex en mannagrynsgröt.
3. Rör ner socker och kardemumma. Låt sjuda i ytterligare en minut och avsluta sedan med att röra ner cashewnötterna och russingen.
4. Fördela i fyra skålar och servera.
När ska den andra matskeden smör användas?
Oj, den ska du steka russinen i. 🙂 Ändrat nu!