När många tänker vegetarisk indisk mat så är olika dals högst i topp. Här kommer en indisk dal med röda linser enligt konstens alla regler. Det är en billig middag men som smakar som på restaurang… fast bättre!
Jag ska ärligt säga att det är lite knepigt att få tag på de olika linser som används i det indiska köket (men vi jobbar på det). Med knepigt menar jag att det inte finns i vanliga butiker, däremot i indiska butiker eller så kan du enkelt beställa hem på nätet. Med det sagt kommer här en linsdal på röda linser som du hittar i butiken.
Dal på rätt sätt
När jag först lärde mig att göra dal som ”i Indien” så blev jag lite förundrad. Det var inte alls så som jag lagat dal hemma. Du kokar linserna för sig, oftast med lite gurkmeja för färg. Sedan steker du på lök, kryddor och tomat för sig, som sedan vänds ner. Jag ska ärligt säga, när du väl fått in den metoden är den så mycket smidigare och så mycket enklare än alla andra sätt. Och det blir så gott! Herregud så gott!
Potatis och blomkål i en dal?
Jag har alltid haft blomkål och potatis i min dal och trodde att det var ”originalet”. Aman hade aldrig hört talas om grönsaker i en dal, ingen av hans vänner heller. Jag kommer göra inlägg om det senare, det är så intressant! Och låt mig inte börja prata om kokosmjölk…haha.
Röda linser
Röda linser heter masoor dal på hindi. De har en lätt jordig smak (på bästa sätt) och går väldigt bra ihop med indiska kryddor. En annan bra sak är att de kokar sönder totalt vilket är precis vad man vill att linser ska göra i en dal. Du ska kunna vispa sönder de till en soppa, så mjuka ska de vara.
Ibland hittar man hela röda linser, de funkar också, men helst de här delade som du ser på bilden. De ser väldigt lika ut de som är hela, men lite lite tunnare.
Tadka?
Tadka är den blandning av smakgivare som steks på och sedan vänds ner i de kokta linserna vid servering. Du kan även steka på lite spiskummin och lök eller andra kryddor och hälla över innan folk hugger in, även det är en tadka. Allt som steks på och rörs ner precis innan det ska serveras är helt enkelt en ”tadka”… eller ”chaunk”. Jag har blivit tokig av att fråga ut Aman efter exakta definitioner och det är ju lite flytande… och inte heller superviktigt så länge du gör det.
Som du ser på bilden ovan så har linserna kokat sönder totalt så att du kan använda en visp för att vispa sönder de ytterligare.
Se så krämig den blir! Ah… så fantastisk!
Recept: Indisk röd linsdal – masoor dal
4 portioner
3 dl röda linser
8 dl vatten
¼ tsk gurkmeja
Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade röda chilifrukter
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater, finhackade (eller ca 2 dl krossade tomater)
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 tsk salt
Servering
kokt ris
roti/chapati
Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 15-20 minuter tills linserna är mjuka.
Tadka
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin och chili tills fröna får fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Vänd ner tomat och låt fräsa med tills den mjuknar. Det tar någon minut. Krydda med chilipulver, koriander och garam masala.
- Blanda tadkan med linserna och smaka av med salt.
- Servera med kokt ris eller roti/chapati.
[…] I svenska butiker hittar vi ofta röda linser, gröna linser och belugalinser. Slut på listan. I indiska butiker hittar du allt från bruna linser, moong dal, toor dal, urid dal mm. Moong dal, eller skalade halverade mungbönor, är den vanligaste ”linsen” att använda i dal och kokar sönder fint och ger en krämig dal. Väl värt att beställa på nätet (bara att googla) eller köpa i en indisk butik. Vi har även en supergod dal med röda linser som du hittar här. […]
[…] som den är, men det många kanske glömmer bort är att en dal sällan äts ensam. En dal, t ex röd linsdal, serveras oftast med något tunnbröd och en grönsaksrätt vid sidan av. Så nästa gång du gör […]
Hej, vill bara kolla vad det rä du menar med ”chilipulver”. I västerländsk vokabulär avses vanligen en blandning med chili, paprika, spiskummin, oregano mm medan namnet ”chilipeppar” används för den rena malda chilifrukten.
Vi menar mald chili. Kan inte skriva det på nåt annat sätt. Santa Maria är så förvirrande som har både ”chili” som är ren chili och ”chilipulver” som är en blandning. Vi förtydligar i vissa recept.