Om du har ätit på sydindiska restauranger har du förmodligen trillat över den här grönsakssoppan. Den serveras till bland annat dosa, vada och idli. Den kan också bara serveras med kokt ris. Här används sambarkrydda som smaksättning och för dig som inte vill göra en egen mix så går det att köpa färdigt. Och du, grönsakerna är bara ett förslag, du kan vända ner det du har hemma.
Recept: Sambar – indisk grönsakssoppa med linser
4 portioner
2 dl toor dal eller röda linser
0,5 tsk gurkmeja
1 liter vatten
0,5 tsk salt
Tadka
2 msk neutral olja
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk bockhornsklöverfrön
2 torkade röda chilifrukter
2 gröna chilifrukter, finhackade
12 curryblad
en nypa hing/asafoetida
Grönsaker
1 lök, tunt skivad
2 tomater, hackade
1 morot, skivad
2 potatisar, i bitar
1 dl hackad aubergine
0,5 dl tamarindpasta
3 dl vatten
2 tsk sambar masala, se nedan
1⁄2 tsk salt
Sambar masala
1 msk chana dal
1 msk urad dal
6 torkade röda chilifrukter
1 msk hel spiskummin
1 msk korianderfrön
0,5 tsk bockhornsklöverfrön
0,5 tsk gurkmeja
en nypa hing/asafoetida
- Blötlägg toor dal i 30-60 minuter. Skölj.
2. Häll ner toor dal eller röda linser, gurkmeja, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter. Linserna ska bli riktigt sönderkokta. Vispa sönder dem med en elvisp eller mixa med en stavmixer. - Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller gryta och fräs senapsfrön, bockhornsklöverfrön, röd chili, grön chili, curryblad och hing/asafoetida tills senapsfröna börjar poppa och allt har fått fint med färg.
- Rör ner löken och låt fräsa med tills den mjuknar.
- Vänd nu ner tomat, morot, potatis och aubergine. Låt fräsa med i 5 minuter så att allt mjuknar ordentligt och tomaterna börjar mörkna i färgen.
- Rör ner tamarindpasta och vatten. Koka upp och låt puttra på tills nästan all vätska har kokat in.
- Krydda med sambarkrydda och salt.
Häll sedan på linserna och blanda väl. Låt fräsa med i en minut. Häll sedan på vatten och salt och låt allt koka upp. Låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt.
Sambar masala
- Rosta chana dal, urad dal, röd chili, spiskummin, koriander och bockhornsklöverfrön i en torr stekpanna. Allt ska få fint med färg. Häll över på en tallrik och låt svalna.
- Häll ner blandningen i en kaffekvarn tillsammans med gurkmeja och hing/ asafoetida. Mixa till ett fint pulver i en kryddkvarn/kaffekvarn.