Här kommer sommarens bästa burgare… om du frågar oss! haha. Den är såklart indiskinspirerad med en kryddig burgare (men inte stark), en sötsyrlig yoghurtröra med ananas och en enkel snabbpicklad rödlök med chili och limesaft. Såååå god!
Det här var egentligen inte menat för bloggen utan jag (Mattias) tog fram den till ett samarbete med Färsodlarna och tidningen VEGO. Men den blev så förbaskat god att jag bara var tvungen att dela med mig av den. Här är jag och Agnes, vi hade så förbaskat kul när vi spelade in uppe på husets terrass.
Vill ni se hela videon så kolla in här. Agnes gör en somrig burgare med feta- och ramslökskräm och picklad rödlök. Det var ett litet ”battle” om att göra sommarens godaste burgare… haha. Agnes jobbar som sagt för Färsodlarna och de har en svenskodlad färs på sötlupin, åkerböna och gråärt som vi använda oss av. Du kan även använda dig av formbar färs eller mixade kikärter.
Ananasraita
Raita är en indisk yoghurtsås eller röra. Yoghurten ska alltid ha huvudrollen i en klassisk raita, men här tog jag i med ananas eftersom jag älskar det. Det är inte så mycket kryddor i utan yoghurten och ananasen ska få lysa.
Recept: Seekh burgare med ananasraita
4 st
Seekh burgare
300 g Färsodlarnas svenskodlade färs
1 rödlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 grön chili, finhackad
200 g kokt potatis, mosad
0,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
Ananasraita
2 dl hackad ananas
2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
½ tsk mald spiskummin
¼ tsk chilipulver
2 msk finhackad koriander
½ tsk salt
Löksallad
2 rödlökar, tunt skivade
1 msk limesaft eller citronsaft
1 grön chili, tunt skivad
1 tsk salt
Servering
4 hamburgerbröd
salladsblad
- Blanda ihop samtliga ingredienser till burgarna i en skål. Använd händerna, det blir enklast.
- Forma till biffar och pensla med olja. Lägg på grillen eller stek gyllene i en stekpanna.
- Blanda ihop alla ingredienser till raitan och löksalladen. Låt stå i 10 minuter innan servering.
- Grilla hamburgerbröden och fyll med burgare, ananasraita, löksallad och salladsblad.