Det här är barndomsminnen till max för många indier och det är väldigt lätt att förstå varför. Den här desserten är nämligen barnsligt god. Den består av en mjölkig sås, rabdi, som toppas med stekt bröd som har doppats i sockerlag. Som lyxiga indiska fattiga riddare eller en lika lyxig brödpudding.
Recept: Shahi tukda – indisk brödpudding
4 portioner
Rabdi
4 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
3 dl grädde, t ex havre-, soja- eller kokosgrädde
3⁄4 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse en nypa saffran
Sockerlag
1 dl strösocker
2 dl vatten
1⁄2 tsk stött eller mald kardemumma
1⁄2 tsk rosenvatten, kan uteslutas
8 skivor vitt bröd
neutral olja eller smör att steka i, t ex
mjölkfritt
Servering
2 msk hackade nötter, t ex mandel och pistagenötter
Rabdi
- Häll ner mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka tills det har reducerats till hälften. Rör om då och då.
- Rör ner sockret och en nypa saffran. Vispa även ut majsstärkelsen i lite av rabdin och vispa ner. Låt sjuda i ytterliggare 5 minuter under omrörning så att såsen tjocknar något.
Sockerlag
1. Koka upp strösocker, vatten, kardemumma och rosenvatten i en kastrull. Låt koka tills sockret har löst upp sig helt.
Servering
1. Skär bort kanterna på brödskivorna och dela dem på diagonalen till trianglar.Stek brödtrianglarna i generöst med olja eller smör så att de får fin färg på båda sidor.Vänd brödskivorna i sockerlagen.
2. Häll ut rabdin på ett serveringsfat. Lägg brödskivorna över och avsluta med att strö över hackad mandel och pistagenötter.