Bombaypotatis som den oftast kallas är en klassiker från just Mumbai (förklarar längre ner). En populär street food-rätt som kan ätas med enbart puris (friterat bröd) eller chapati/roti och någon pickles. Det är även en jättegod sidorätt till valfri dal och superenkel att göra. Perfekt att göra på gårdagens potatis!
Vad är Mumbaipotatis
Mumbaipotatis eller Bombaypotatis som vissa fortfarande kallar det är en kryddig potatis som görs på kokt, krossad potatis som blandas med lök, chili och kryddor.
Mumbai eller Bombay?
Bombays bytte officiellt namn till Mumbai 1996. Många Indier säger fortfarande Bombay men i alla statliga dokument osv. så används Mumbai.
Hur äts Mumbaipotatis?
Om du är sugen på ett snack så kan du äta puri och mumbai aloo vilket är ett friterat bröd, den här kryddiga potatisen och kanske en pickle. Du kan även servera den tillsammans med en dal och roti/chapati om du vill ha något matigare.
Recept: Indisk Mumbaipotatis (Bombaypotatis)
4 portioner
Tips! Vi älskar hel spiskummin och det ger en alldeles speciell smak till den här rätten. Om du istället använder mald så rör ner den med övriga kryddor.
Hing? Hing är ett pulver som utvinns från en speciell rot. Det har en väldigt stark och annorlunda smak men som om den används rätt ger den typiska ”indiska” smaken till många rätter. En nypa betyder en nypa, mer och det kommer inte smaka gott. Du hittar Hing eller Asafoetida på indiska butiker.
Curryblad? Curryblad ger en kryddig lite citruston till maten. Du hittar de enklast i frysdisken i indiska butiker. Gör du inte det är det bara att hoppa över. Vi tycker inte att torkade curryblad ger samma smak.
800 g kokt potatis
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin (använder du mald, se tips ovan)
en nypa hing/asafoetida
en liten näve curryblad, kan uteslutas
1 lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 gröna chili, finhackade
1 tsk mald gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 msk finhackad koriander
- Koka potatisen om du inte gjort det. Krossa den gärna grovt. Jag använde mina händer, men det går bra att bara tärna grovt också.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs sedan spiskumminen och hing tills spiskumminfröna får fint med färg.
- Rör ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder så att de får färg.
- Rör ner lök, vitlök och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar. Vänd ner potatisen.
- Krydda med gurkmeja, chili och salt. Låt fräsa med i ytterligare någon minut.
- Rör ner koriandern och servera.