Dal makhani är den indiska dals om är absolut lyxigast. En lagom kryddig men framförallt väldigt fyllig och god linsgryta tack vare både smör och grädde. En restaurangklassiker som är älskad av alla och dessutom enkel att göra. Originalet görs på den svarta linsen urad dal, men här har vi gjort en enklare variant med hjälp av belugalinser.
Klassisk dal makhani
Dal makhani betyder alltså dal med smör (=makhani) och är en lyxig dal med svarta linser (hela urad dal). Den brukar även innehåller kidneybönor och grädde och är en av våra absoluta favoritdals. Linserna kokas för sig och sedan görs en tadka som är en kryddig blandning av bland annat lök, ingefära, tomat och kryddor. Denna rörs ner och ger en underbar smak till linserna. Klassisk dal makhani hittar du här.
Till serveras roti/chapati eller naanbröd, men kokt ris går också bra.
Enkel dal makhani
Den här ”enklare” versionen är enkel eftersom den görs på belugalinser vilket du hittar i vanliga matbutiker. Det är en svart lins så till färgen ser den bra ut, även om smaken är annorlunda mot den svarta lins som används i klassisk makhani. En klassisk makhani innehåller även kidneybönor, men det går också bra att utesluta om du inte har det hemma.
Att göra den här rätten växtbaserad är superenkelt, bara ersätt smöret mot ett växtbaserat alternativ och grädden mot havre- eller sojagrädde.
Recept: Smörig dal med belugalinser – dal makhani
4 portioner
3 dl belugalinser
10 dl vatten
1 förpackning kidneybönor, kan uteslutas
Tadka
2 msk smör, t ex mjölkfritt
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kardemumma, kan uteslutas
0,25 tsk mald kanel, kan uteslutas
1 tsk salt
2 dl krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
2 msk smör, t ex mjölkfritt
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk garam masala
- Koka linserna i vattnet i 25-30 minuter eller tills de blivit mjuka. Häll inte bort vattnet. Rör ner sköljda kidneybönor om du använder det.
- Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs sedan lök, vitlök och ingefära tills allt mjuknar.
- Rör ner spiskummin, chilipulver, gurkmeja, kardemumma, kanel och salt. Låt fräsa med i 1 minut.
- Rör nu ner krossade tomater och tomatpuré. Låt fräsa med i några minuter tills tomaterna mörknar i färgar.
- Rör ner allt i de kokta linserna tillsammans med smör, grädde och garam masala. Låt putta på i 1 minut.
- Servera med naanbröd eller ris.