Du har säkert sett metalltallrikarna med flera olika fickor på indiska restauranger. De kallas thalis och är smidigare och användbara av en rad olika anledningar. Här förklarar Aman varför:
Thalis är slitstarka
Vi älskar metall-thalis eftersom de är extremt slitstarka, går aldrig sönder och passar vår idé om att det ska vara extremt praktiskt. Thalis är ett no-nonsense, utan krusiduller och ett enkelt sätt att servera maten på.
Vilken mat äts i en thali?
Riset läggs i mitten av tallriken men kan ersättas med en roti, naan eller till och med parantha (fyllt tunnbröd). Sedan kommer huvudrätten, oftast en dal eller en curry, eller ibland en sabzi (tillagade grönsaker) i en sås. Varje thali har pickles och chutneys av två skäl: Första är för att ge smak. Kryddiga chutneys fungerar som en kontrast till milda rätter och söta chutneys gör detsamma för kryddiga rätter. Och två, de hjälper med matsmältningen. De flesta indiska thalis har även någon form av pakora (friterat snacks). Pakoras är inte bara för smaken utan även för att ha en till konsistens. Det finns en del som menar att ”thali” ursprungligen var för de ekonomiskt bättre ställda hushållen, eftersom de rika hade råd att kombinera en måltid bestående av mer än två eller tre delar.
Hemma hos min familj tar vi fram thalis när vi har beställt hem mat och inte orkar hålla på med en massa små skålar. De tas även fram när vi har puri (friterat bröd) eller Amritsari kulcha, eftersom de båda kommer med olika chutneys och chole (kikärtsgryta).
Här kan du köpa en thali
Det är knepigt att hitta i butik, men det finns på bland annat Etsy. Bäst är att googla, finns en rad internationella butiker. Den på bilden är från när Indiska hade en restaurang och sålde ut alla grejer.