Jalfrezi var en av de mest önskade recepten på vår instagram. Det är en indisk currygryta som oftast kör på kyckling, paneer och grönsaker. Allt får gotta till sig i en tjock kryddig sås. Här har vi gjort en vegetarisk variant med vegobitar istället för kött som är minst lika god. Servera med kokt ris och färsk koriander.
Vad är jalfrezi?
Jalfrezi sägs vara en rätt man tidigare gjorde på rester och tillagningen är hyfsat snabbt jämfört många andra currygrytor som behöver puttra på ett tag. Grunden är någon form av protein, här vegobitar och den får vacker färg från paprika och lök. Allt får smak från mustiga krossade tomater och en blandning av kryddor du enkelt får tag på. Servera med kokt ris och färsk koriander.
Grönsaker i en jalfrezi
Den klassiska grunden med lök, ingefära och vitlök är självklart där. Även tomater finns med och för extra färg och smak har man med paprika. Blanda gärna olika färger, för även om grön paprika är klassiskt så är det alltid kul att mixa till det.
Vi gillar att steka på vegobitarna ordentligt så att de får bra med färg. Var inte rädd för att steka på hög temperatur, de bränns inte så lätt.
Recept: Vegetarisk indisk Jalfrezi
4 portioner
1 msk rapsolja
400 g vegobitar, t ex Oumpy! Pure chunks
1 msk rapsolja
1 lök, tunt skivad
1 röd paprika, strimlad
1 grön paprika, strimlad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk ingefära, finhackad eller riven
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk mald garam masala
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 dl vatten
1 tsk salt
0,5 citron, saften
Servering
kokt ris
färsk koriander
- Hetta upp oljan i en stekpanna och stek vegobitarna så att de får fint med färg. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp oljan och fräs lök och paprika tills allt börjar få färg.
- Rör ner vitlök och ingefära. Låt fräsa med i en minut.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut. Häll sedan ner krossade tomater och vatten. Låt puttra på i 5 minuter.
- Smaka av med salt och citronsaft.