Indisk tandoori chicken, eller tandoorikyckling, är en klassiker inte minst på restauranger. Du känner säkert igen den på sin intensivt röda färg (vi skriver längre ner hur du får till den). Vanligtvis använder man kyckling, men här har vi sojabitar, som får marinera i en marinad med yoghurt och kryddor och sedan steks gyllene. Du kan äta den med en raita, naan eller en grön chutney om du vill. Självklart går även ris och en sallad bra.
Vad är tandoorikyckling?
Kort sagt är det kyckling med ben som får marinera i en kryddig yoghurt och sedan tillagas i en speciell ugn – tandoor. Samma tandoor du även gräddar naanbröd i. Tandoorikyckling kommer från Punjab-regionen i norra Indien och började bli riktigt populärt på 40-talet. Den skiljer sig från ”chicken tikka” som är i princip samma tillagningsmetod, men då med kyckling utan ben.
Tandoorikyckling serveras oftast bara som den är tillsammans med naanbröd. Vi som gillar sås kan lägga till en myntachutney eller grön chutney. Eller varför inte en gurkraita.
Hur gör man vegetarisk tandoorikyckling?
Originalet må använda kyckling, men allt vi gör här på bloggen är helt vegetariskt, så vi använder någon forma av vegobitar. Vi gillar t ex Oumph! Pure Chunk, men alla vegobitar funkar bra. Marinaden innehåller som sagt yoghurt, men även chilipulver, koriander, garam masala, spiskummin, lök och ingefära. Det är inte en ruskigt stark rätt, mer kryddig.
Hur får man en röd vegetarisk tandoorikyckling?
På restauranger är tandoorkyckling galet röd i färgen. Den får du genom att…tada…använda dig av livsmedelsfärg. Du hittar den som pulver i indiska butiker, men det går även att köpa andra i vanliga butiker eller på nätet. Just Azorubin (E122) som finns i burken ovan var tidigare inte lagligt i Sverige men blev det i och med inträdet i EU 1995. Vill man inte använda det så finns det kashmirichili och paprikapulver som ger en fin färg också, men inte i närheten av lika intensiv. Vi måste väl också tillägga att det bara är en estetisk grej, färgen tillsätter ingen smak eller så.
Här ser ni skillnaden på när vi använde det röda kashmirichilipulvret (till höger) vs. livsmedelsfärg.
Recept: Indisk vegetarisk tandoorikyckling
4 portioner
400 g vegobitar, t ex Oumph, Vegme eller tofu
1 ½ dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk chilipulver (t ex kashmirichili) eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 lime, saften
2 msk rapsolja
ev. röd livsmedelsfärg
salt
svartpeppar
Servering
ris eller naan
raita eller grön chutney
- Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
- Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
- Stek vegobitarna i lite olja så att de får fint med färg.
- Servera med ris eller naan och kanske raita eller grön chutney om du vill ha en sås.