Det första Aman fick äta när han kom till Sverige var faktiskt skagenröra på Open New Doors Bahnhof i Sya (utanför Mjölby). Han fick även smaka på prinsesstårta och älskade båda. Sen dess har jag gjort skagenröra lite då och då eftersom jag också fullkomligt älskar det. Nu är vi i mitt (Mattias) ex sommarhus i Värmland och jag tänkte att vi alla skulle njuta av lite härliga skagensnittar… men på indiskt vis. Så istället för på rostat bröd eller i krustader så fyllda jag små friterade puris med dem. Genialiskt!
Hur fina!? De är som små gyllene klot fyllt av den godaste av röror. Självklart kan du fylla de med lite allt möjligt, men vi måste ju bara säga att skagenröran kändes tusen gånger lyxigare på nåt sätt.
Vad är indiska puri?
Puri är namnet på ett friterat bröd som kommer i lite olika varianter. Vi har bland annat recept på egna större här. Du kan även göra sånna här små själv, men enklast är att köpa färdiga och krispiga i en indisk butik eller beställa på nätet. Det är alltså friterade bollar av deg, krispiga som bara den. De används i ”pani puri” eller golgappa då de fylls med allt från potatis och kikärter och sedan serveras med olika sorters smaksatt ”vatten”. De hälls ner i de friterade kloten och äts på direkten. En klassisk street food-rätt som vi ska försöka dela med oss av här längre fram.
Vegetarisk skagenröra
Vegetarisk skagenröra görs precis som vanlig, men du byter ut räkorna mot något annat gott. Jag har oftast gjort det på vanlig tofu, men gått över allt mer till rökt tofu. Det är så ruskigt gott. Istället för vaaanlig majonnäs använder jag mig av en äggfri variant och sen gillar jag att ha i växtbaserad yoghurt. Istället för rom så använder jag mig av röd tångkaviar som smakar precis likadant som fiskvarianten.
Bärta alspånsrökt
Den här gången använde jag mig av favoriten Bärta alspånsrökt. Bärta är ett av mina favoritmärken och deras produkter är amazing. De använder sig av svenska ekologiska ärtor som de groddar och sedan fermenterar. De finns som burgare, hel bit, chili- och limebitar samt den här rökiga varianten som är god att skiva i bitar och ha som pålägg.
Recept: Vegetarisk skagenröra i krustader
Det här receptet är inte skrivit i sten, så smaka dig fram tills du gillar den. Det brukar jag göra.
4 portioner
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
0,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
0,5 rödlök, finhackad
75 g Bärta alspånsrökt eller rökt tofu, finhackad
1 msk röd tångkaviar
0,5 citron, saften
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
salt
röd tångkaviar och dill till dekoration
ca 12 st indiska puris, finns i indiska butiker både fysiskt och på nätet
- Blanda ihop samtliga ingredienser till skagenröran i en skål. Smaka av med citronsaft och salt.
- Slå upp ett håll i varje puri med en kniv.
- Fyll purin med skagenröra och toppa med tångkaviar och dill. Servera!
Här är någon (=Aman) som försöker se ruskigt snygg på bilden…haha.
Svårt när man stoppar in en hel puri i munnen hel…haha. Fasen vad vi har haft det härligt här i de värmländska skogarna. Soligt varje dag, bastu, bad, läst böcker och slappat rent allmänt. Precis vad vi båda behövde!