Tikka masala är en indiskinspirerad rätt som vanligtvis görs på kyckling, men här har vi en vegetarisk version. Vegobitarna kryddas upp med indiska kryddor och får puttra i en mild masala.
Tikka Masala är inte som många tror en indisk rätt utan en brittisk.
Vad är en tikka masala?
Tikka Masala är inte en indisk maträtt utan ett brittiskt påhitt. Det finns lite olika teorier om hur den kom till, men man kan säga att det är en förenklad butter chicken. Den består av ”tikka” som betyder bitar och vanligtvis är kyckling, men här sojabitar. Masala syftar på den milda masalasåsen. Lägg ihop de båda och du får en tikka masala. Det finns inget egentligt recept på tikka masala så det går att ta många friheter.
Skillnad mellan tikka masala och butter chicken
Butter chicken är en populär nordindisk rätt med marinerad kyckling som får puttra i en kryddig sås. Tikka Masala kan man säga är lite av den enklare versionen där man gärna använder malda kryddor istället för hela, mer grädde och ofta lite socker för en sötare smak, krossade tomater istället för färska osv. Det blir en mild currysås som inte får samma komplexa smak som butter chicken, men som är väldigt god på sitt sätt.
Tikka i din tikka masala
Tikka betyder ”bitar”… som i bitar av kyckling som en kyckling tikka masala innehåller. Det här är ju vegetariskt så vi använder vegobitar istället, på bilden Oumph! Pure Chunk. Marinaden är yoghurtbaserad och innehåller klassiska indiska kryddor utan att vara stark.
Masala i din tikka masala
Såsen är en variant på en klassisk masalasås, men i tikka masala tar man lite genvägar och friheter. Använd malda kryddor istället för hela, krossade tomater istället för färska tomater och när det gäller grädde så kan du ta vilken som, t ex med kokosgrädde. Du kan även mixa ner cashewnötter som här för att göra en ännu fylligare och rikare sås.
Recept: Vegetarisk tikka masala
4 portioner
Marinerade vegobitar
500 g vegobitar, t ex Oumph!, LikeMeat, Vegme eller tofu
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk garam masala
0,25 tsk mald kryddnejlika
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt
Masalasås
½ dl rapsolja
1 stor lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 tsk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
½ dl fint malda cashewnötter
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 tsk strösocker
2 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde) eller kokosgrädde
1 dl vatten
½ citron, saften
salt
Servering
kokt ris
Marinerade vegobitar
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek vegobitarna gyllene.
Masalasås
1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
2. Rör ner chilipulver, garam masala, gurkmeja och koriander. Låt fräsa med i en minut.
3. Häll ner allt i en blender tillsammans med cashewnötter, krossade tomater, socker, grädde och vatten. Mixa till en slät sås.
4. Häll ner såsen i kastrullen igen och koka upp. Låt den puttra på i 5-10 minuter och smaka sedan av med citronsaft och salt.
5. Blanda ner vegobitarna i såsen.
6. Servera med kokt ris.