Dal Bukhara är en dal som uppfanns på restaurang Bukhara på hotellkedjan ITC Maurya i Delhi. Det är en mustig mörk linsdal som påminner om dal makhani. Den stora skillnaden är att dal bukharar egentligen ska tillagas i en tandoor (en speciell ugn) under flera timmar.
Här kommer en mycket enklare variant du har klar på 20 minuter. Det här är ett ”indian enough”-recept där vi försvenskat en indisk rätt, använder oss av linser som är lättare att få tag i och en annan tillagningsmetod helt enkelt.
Recept: Dal Bukhara med belugalinser
4 portioner
2,5 dl belugalinser
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm färsk ingefära, hackad
1 färsk grön chili, finhackad
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
2 tsk garam masala-krydda
1 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk strösocker
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
3 dl vatten
salt
- Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort överflödigt vatten och mosa sönder linserna grovt med en gaffel. Du vill ha några linser hela och några mosade.
- Släng ner gul lök, vitlök, ingefära, chili, krossade tomater och tomatpuré i en matberedare. Mixa till en slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp oljan i en gryta och fräs purén i olja i ca 5 minuter tills den mörknar i färgen.
- Rör ner linserna, garam masala, spiskummin, gurkmeja, socker, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 10 minuter tills den blivit tjock och krämig. Smaka av med salt.
Det här ser jättegott ut OCH bara ingredienser som jag redan har hemma – måste provas! När blandar man ihop linserna med kryddorna?
oj, helt missat. Ner tillsammans med kryddorna. 🙂