Okej, så här kommer ännu en kycklingrätt som vi vegofierat. Den här gången en parsi-rätt, dvs. med influenser från det parsiska köket. Den får en fyllig smak från kikärter och kan göras mer eller mindre het beroende på hur mycket chili du har i. Vi gjorde btw. en enklare version med kashmirichilipulver och mixade ihop allt till en puré, vilket gör det här till en riktigt enkel rätt.
Parserna är namnet på ett folk som utvandrade från Iran på 850-talet, till främst Indien. Många av influenserna i deras kök är därför både indiskt och persiskt.
Så gör man Murghi Ma Kaju
Du kan självklart göra den på en rad olika sätt. Här har vi mixat ihop kryddor, lök och ingefära till en puré som först fräses så att den råa smaken försvinner. Sedan blandas den med stekta vegobitar och vatten och får koka ihop till perfektion.
Recept: Vegetarisk ”kyckling” med cashewnötter – Murghi Ma Kaju
4 portioner
400 g vegobitar, t ex sojabitar eller tofu
0,5 dl cashewnötter, blötlagda i minst 1 timme
1 rödlök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk hackad ingefära
1-2 msk kashmirichili
1 tsk hel eller mald spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
0,25 tsk mald nejlika
0,25 tsk mald kardemumma
3-4 dl vatten
1 tsk strösocker
salt
- Stek vegobitarna gyllene i lite olja. Lägg över på en tallrik så länge.
- Häll ner cashewnötter, rödlök, vitlök, ingefära, kryddor och 1 dl av vattnet i en blender. Mixa till en hyfsat slät puré. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp någon matsked olja i en stekpanna. Fräs purén i några minuter så att den råa smaken försvinner.
- Vänd ner vegobitarna tillsammans med 2 dl vatten. Koka upp och låt puttra på under lock i 15 minuter. Om såsen blir för tjock är det bara att späda med resterande vatten.
- Smaka av med socker och salt.
- Servera med kokt basmatiris eller naan.