Vår sida heter ju Indian enough vilket gör den perfekt för att ta upp rätter runt om i världen som har indiska influenser. De är helt enkelt indian enough! Just Östafrika har mycket mat som andas Indien så som linsgrytor, currys, gul curry, chapati, samosas mm.
Den här grytan är förödande god och vi åt en liknande första gången på Swahili street food som nu ligger i Söderhallarna i Stockholm. De har kenyansk street food som sambusas (tänk samosas), grönsakgrytor, chapati, kachumbar (sallad) mm.
Indier i Östafrika
De flesta Indier kom till Östafrika gjorde det under 1800-talet och då som arbetar inom det Brittiska imperiet. Med sig tog de kryddor, matlagningstekniker och rätter som med tiden har fått sin alldeles egen prägel. Användningen av gul curry i matlagningen brukar vara en säker signal på att britterna varit där.
Många Indier jobbade med järnvägen mellan Kenya och Uganda vilket gör att man hittar många influenser i de köken.
Mungbönor
Mungbönor heter moong på hindi men refereras också till som green gram. Green gram används även i Östafrika och Ndengu i Kenya. Mungbönor är billiga, proteinrika, fiberrika och en riktigt användbar böna som ibland glöms bort. Den måste blötläggas men kokas sedan klart snabbare än många andra bönor (ca 30 minuter).
Recept: Ndengu curry – Kenyansk mungbönscurry
4 portioner
3 dl mungbönor
2 msk rapsolja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 morot, finhackad
2 msk tomatpuré
3 hackade tomater eller 3 dl krossade tomater
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk milt chilipulver eller paprikapulver
4 dl kokosmjölk
salt
Kokosris
3 dl basmatiris
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
Servering
chapati
- Blötlägg mungbönorna i 12 timmar eller över natten.
- Skölj bönorna och koka upp i rikligt med vatten. Koka i ca 30 minuter eller tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet.
- Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och morot tills löken har mjuknat.
- Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 1 minut. Rör sedan ner tomater och kryddor. Låt puttra på i några minuter tills den tjocknat och blivit mörkare i färgen.
- Häll på mungbönor och kokosmjölk. Koka upp och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt.
- Servera med kokosris och chapati.
Kokosris
1. Blötlägg riset i 30 minuter. Skölj.
2. Koka upp kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull.
3. Häll ner riset och låt puttra på under lock i 10 minuter.