Vi gör inte jättemånga rätter som är vegetariska varianter av kötträtter MEN vi ville bara testa Oumphs! nya produkter. Det här är inget betalt samarbete, men det kändes bara för kul och jag hade haft mina ögon på en kycklingcurry från Kerala ett bra tag. Det är en kryddig curry som får en rundare smak av kokosmjölk och kokosolja.
Ch*cken Style Chunk
Det här är en ny produkt från Oumph! Du hittar den i kyldisken och det är naturella bitar som du kan använda istället för kyckling. Perfekta i en curry som den här!
Kerala
Kerala hittar du längs ner på Indiens tipp. Kerala ligger på västkusten och är dels känt för sina fiskrätter men också sin kärlek för kokos. Här använder man både kokosolja, kokosmjölk, färsk och torkad kokos. Fiskcurrys finns det hur många som helst, från vackert gula till intensivt röda.
Vegetarisk ”fiskcurry” från Kerala
Vi tog även fram en vegetarisk variant på en fiskcurry där vi istället använde kokosmjölk. Väldigt gott! Recept finns här.
Vegetarisk Kerala curry
4 portioner
400 g vegobitar, t ex Oumph!, Hälsans kök eller Vegme
2 rödlökar, finhackad
2 gröna chili, tunt skivade, kanuteslutas
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk Kashmir chili eller stark paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
svartpeppar
2 tomater, finhackade (eller 2 dl krossade tomater)
1 dl kokosmjölk
1 dl vatten
Temperering
2 tsk kokosolja
2 röda torkade chili
1 rödlök, tunt skivad
1 liten näve curryblad
- Stek vegobitarna så att få får lite färg.
- Vänd ner lök, chili, ingefära och vitlök. Låt fräsa med tills löken mörkat ordentligt i färgen.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i 1 minut.
- Häll på tomat, kokosmjölk och vatten. Blanda väl och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt puttra på under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då. Börjar vätskan koka bort så häll på lite mer vatten.
- Hetta under tiden upp kokosolja i en stekpanna eller kastrull. Rör ner chili, rödlök och curryblad. Låt fräsa med tills allt börjar få lite färg. Vänd ner i curryn.
- Servera med ris.