Vi äääälskar paratha. Paratha är fyllda tunnbröd som kan göras på en rad olika sätt. Vår favorit är med kryddig potatis, men du kan fylla med allt från blomkål, ärtor, lök, rädisor eller som här… färs! En kryddig färs som blir ruskigt gott tillsammans med yoghurt och valfria pickles.
Aloo paratha
Det här är vår favorit och något vi gör i princip varje helg. Det är så sjukt gott till frukost och något vi aldrig tröttnar på. Recept här.
Paratha med rädisor
De här bjöd Amans mamma på när jag var på besök i Indien, självklart med rädisor från deras egen trädgård. Recept här.
Svensk paratha
Här har vi tagit fram en ”svensk” paratha med bland annat gröna ärtor och dill. Riktigt mumsig! Recept här.
Keema paratha – indiska bröd fylld med kryddig färs
6-8 st
Färs
2 msk neutral olja
400 g sojafärs
1 gul lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
4 finhackade gröna chili, kan uteslutas
2 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
0,5 dl färsk koriander
Deg
8 dl chapatimjöl, rågsikt eller fullkornsvetemjöl
ca 4-5 dl vatten
2 tsk neutral olja
1 tsk salt
Servering
yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
valfri pickles
Färs
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs färsen så att den får fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
3. Rör ner de torra kryddorna och rör runt. Fräs på i 1 minut. Häll sedan över i en skål och låt svalna. Vänd ner koriandern.
Deg
1. Arbeta ihop samtliga ingredienser och knåda i minst 5 minuter. Är degen för torr tillsätter du mer vatten och är den för klibbig tillsätter du mer mjöl.
2. Dela degen i 6-8 bitar. Rulla till bollar.
3. Vänd en degboll i mjöl och kavla ut en rundel, ca 15-10 cm i diameter. Lägg ett litet berg av färs i mitten och nyp ihop degen runt färsen. Jämna till.
4. Vänd på degknytet så att skarven är ner mot arbetsytan. Kavla försiktigt ut till en platt rundel. Vänd på den lite då och då så att du får ett runt bröd.
5. Fortsätt med resterande deg och färs.
6. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor.
7. Servera med yoghurt och valfri pickles.