Ris kan tillagas på många sätt i Indien, en favorit här hemma är jeera rice, eller ris med spiskummin. Det passar jättebra till grytor och dal och är superenkelt att göra.
Ja, eller jeera chawal som det heter är ett enkelt sätt att göra vanligt basmatiris lite roligare. Förutom spiskummin använder vi även lagerblad och kryddnejlikor. Gillar du stjärnanis kan du slänga ner en sån. Det här riset passar perfekt till t ex rajma.
Om du vill lära dig mer om hur du kokar basmatiris och varför så finns det en längre guide här.
Steka kryddorna
Det här riset blir fantastiskt därför att man först steker kryddorna så att smakerna maxas. Det blir inte alls samma sak om du bara skulle krydda upp det med mald spiskummin t ex. Stek kryddorna tills de får fint med färg, häll sedan ner riset tillsammans med vatten.
Lök
Om du vill kan du röra ner en hackad rödlök när spiskumminen har fått färg och låta den mjukna innan du fortsätter med vatten och ris.
Recept: Indisk jeera chawal – ris med spiskummin
4 portioner
3 dl basmatiris
1 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
1 lagerblad
6 kryddnejlikor
6 dl vatten
½ tsk salt
1. Blötlägg helst först riset i 30 minuter.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs kryddorna tills spiskumminen har fått fint med färg.
3. Skölj riset och häll ner i kastrullen tillsammans med vatten och salt.
4. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
5. Ta kastrullen från plattan. Lyft bort locket och lägg en kökshandduk över. Lägg sedan på locket och låt riset stå i 5 minuter.
[…] Serveringkokt ris eller spiskumminris […]