Gul curry är den stora symbolen för indisk matlagning i västvärlden… och det är inte ens indiskt. Det finns en intressant och ganska tråkig historia bakom dess uppkomst.
Jag levde i princip hela mitt liv med tanken att gul curry var så indiskt det kunde bli… och jag verkar inte vara ensam. Så fort man googlar indiska recept så är det alltid en liten sked gul curry med i bilden. Ja, allt med gul curry blir per automatik indiskt på samma sätt som allt med couscous blir marockanskt.
Många har säkert vuxit upp med ”kyckling curry”, om inte annat som skolmat. Ja, gul curry har blivit så vanligt att det i princip räknas till svensk husmanskost vid det här laget.
Vad är gul curry?
Det är en kryddblandning som kan innehålla lite allt möjligt. Den gula färgen kommer från gurkmeja och sen är det oftast koriander, bockhornsklöver, cayenne eller chili, kanske spiskummin, svartpeppar, kanel, vitlök, muskot mm.
Den gula curryns historia
Som många vet så kom de första portugiserna till Indien i slutet på 1400-talet och efter det ville fler och fler dit och ha en del av kakan som var Indien. Där var portugiser, fransmän, britter, ja även svenskar och ville ha en del. Under 1700-talets andra hälft så tog britterna i princip kontrollen helt och behöll den sedan till självständigheten 1947.
Under 1700-talet så förälskade sig britterna i den indiska maten och vill så gärna ta med sig smakerna hem eller vidare på sina erövringar. De fick då indierna att ta fram ett hyfsat generisk kryddblandning som blev det gula currypulvret och som blev mer och mer populärt under 1800-talet. Den gula curryn tog de sedan tog med sig och spred på sina resor. Det är därför vi nu kan hitta gul curry i Östafrika, Afghanistan, Japan mm.
Gul curry i Indien?
Gul curry används inte i Indien. Många vet inte ens vad gult currypulver är. Många har även väldigt starka åsikter om gul curry som en symbol för indisk matlagning eftersom den är direkt felaktig och kommer från en lång historia av kolonisering.
Man har absolut kryddblandningar i Indien, men att använda en kryddblandning till allt, så som gul curry används skulle ju innebära att allt smakade likadant. I Indien gör man istället sina egna kryddblandningar till varje rätt.
Ska vi sluta använda gul curry?
Nej! Använd det hur mycket du vill. Jag har själv starka barndomsminnen kopplad till gul curry och älskar det i allt från grytor, linssoppor, remoulad och dressingar. Men jag tycker alla kan bära med sig att det inte är indiskt och ska du laga äkta indisk mat så får du låta den gula curryn stå kvar i skåpet.
Jag vill ha ditt recept på den bästa indiska kyckling curry gryta med barn bröd att doppa i…helst vitlök namn med koriander.