Yoghurtris eller curd rice är ett måste i södra Indien och är en väldigt enkel och ödmjuk rätt bestående av mosat kokt ris och yoghurt, oftast avslutas det med att du steker på några kryddor och häll över vid servering. Den avslutas vanligtvis en måltid, men vi tycker att du kan ta friheten att testa den som tillbehör istället för vanligt ris, eller varför inte äta yoghurtris till mellanmål.
Vad exakt är curd rice?
Curd är det indisk-engelska ordet för yoghurt och syftar på en osötad, fermenterad yoghurt. Riset är kokt basmatiris som för svalna helt och sedan mosas sönder för att blandas med yoghurten. Det här blir en kombination av kolhydrater och nyttiga mjölksyrabakterier i yoghurten. Curd ris, eller yoghurtris, äts dagligen i sydindiska hushåll.
Hur äts curd rice?
Det avslutar många sydindiska måltider eftersom mjölksyrabakterierna är bra för matsmältningen. Det är säerskilt populärt under de varma delarna av året. Till vardags brukar man servera en naturell version, men vid finare tillfällen eller på lyxiga middagar och bröllop toppar man yoghurtriset med stekta senapsfrön, curryblad, cashewnötter, färsk koriander eller annat trevligt.
Vi tycker att du kan testa det som tillbehör till rätter du vanligtvis har ris till, bara för att prova. Annars är det även ett väldigt trevligt och enkelt mellanmål.
Curryblad?
Curryblad är små gröna, kryddiga, blad som du ofta steker på i lite olja så att de blir krispiga och goda. De används mycket i sydindisk mat och är smått beroendeframkallande. Tyvärr är de svåra att få tag på i Sverige om du inte har en indisk butik nära. Då hittar du de i frysdisken.
Recept: Indiskt yoghurtris – curd rice
2-3 portioner
1,5 dl basmatiris
3 dl vatten
0,5 tsk salt
2-3 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
ev. någon matsked vatten
salt
Temperering
2 msk neutral olja
0,5 dl cashewnötter
0,5 tsk bruna senapsfrön
1 liten näve curryblad
granatäppelkärnor
- Skölj riset och blötlägg helst i 30 minuter (inget måste). Skölj igen och häll ner i en kastrull tillsammans med vatten och salt.
- Koka upp och låt sjuda under lock i 12-15 minuter. Det ska bli riktigt mjukt.
- Låt riset svalna helt. Mosa sedan sönder med med en sked. Du kan även mixa lätt med en stavmixer. Det ska fortfarande ha några större bitar. Blanda sedan med yoghurt och eventuellt lite vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med salt.
- Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och stek cashewnötterna gyllene. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp resterande olja och fräs senapsfröna tills de börjar poppa. Rör ner currybladen och låt fräsa med i 30 sekunder.
- Sprid ut cashewnötter, senapsfrön och curryblad över yoghurten. Avsluta med att strö över granatäppelkärnor.