När vi var ute på Kistagrossen så slängde sig Aman över ett paket gajak, även kallat chikki. Det är nämligen hans pappas favoritgodis. Det är i kanderade jordnötter (ibland sesamfrön) som man kan knapra i sig utan att tröttna.
Vad exakt är chikki (gajak)?
Det är ett godis som görs genom att karamellisera jaggery i en stekpanna och sedan vända ner jordnötterna. Blanda väl och sprid sedan ut på ett bakplåtspapper. När det sedan stelnar har du det godaste kanderade jordnötsgodiset någonsin.

Jaggery och jordnötter
Jaggery är ett oraffinerat rörsocker som är väldigt vanligt i Indien. Det har en lätt karamellig ton och påminner om ett ljus muscovadosocker i smak och konsistens. Det finns både att köpa som ett ”fint” socker eller så köper du som stora bitar som du sen kan hacka eller riva själv.
När det gäller jordnötter så gjorde jag de här med rostade jordnötter med det tunna röda skalet kvar. De var även saltade vilket jag tycker är en god kontrast till det söta. Men vilka rostade jordnötter som helst går bra.

Hur äter man gajak (chikki)?
Man bara knaprar i sig det som vilka kanderade nötter som helst. Vill du göra något riktigt mumsigt kan du servera glass med en jordnötsfudgesås och toppa med hackade gajak (chikki).

Hur kanderar man socker?
Blanda bara socker och lite vatten i en stekpanna. Smält ihop och låt bubbla på i några minuter och rör om då och då. Jag brukar inte syssla med termometer utan droppar antingen lite av karamellen på en kylskåpskall tallrik. Om den stelnar hyfsat snabbt är den klar. Eller så gör du ett klassiskt ”kulprov” och droppar ner lite karamell i en skål med vatten. Om det stelnar och blir så fast att du kan rulla en liten kula är det klart.

Recept: Jordnötschikkia (gajak)
2 dl jaggery eller rårörsocker
1 msk vatten
3 dl rostade jordnötter (gärna saltade)
- Blanda jaggery eller rörsocker och vatten i en stekpanna. Låt allt smälta ihop och puttra på tills massan når ungefär 128-130 grader. Enklast tycker jag är att ringla en liten klick av karamellen på en kall tallrik och om den stelnar är den klar. Du kan även droppa ner lite i ett glas med kallt vatten. Om den stelnar så att du kan rulla en liten kula är den klar.
- Rör ner jordnötterna och blanda väl.
- Sprid ut på ett bakplåtspapper och platta till så gott det går. Låt stelna helt.
