Det finns många olika vegetariska linsfritters i det indiska köket där vada är det kanske mest kända. De ser ut som munkar och görs på ris och urad dal (skalade svarta linser). Här kommer en typ av vada fast på röda linser, masoor dal, som är goda tillsammans med ris och raita eller att bara äta som ett frasigt snacks.
Linser i det indiska köket
Linser är verkligen ryggraden i det indiska vegetariska köket. Det används självklart i de klassiska linsgrytorna dal, i soppor, sallader, att fylla bröd med, desserter och i frasiga fritters som de här. Vada är som sagt den vanligaste, men de här görs på enbart röda linser men håller ihop super av sig själv.
Röda linser – masoor
De här frittersen gör jag på hela röda linser. I Indien kallas de masoor och det är de vanliga röda linserna du hittar i matbutikerna. Det finns även halverade röda linser, masoor dal, som också finns i butik men jag tycker det blir bättre med de hela. Psst… båda är väldigt små och tunna, men det finns en skillnad om du tar en extra titt.
Blötlägga röda linser
Först blötläggs linserna i 2-3 timmar, men det får ligga längre. Då mjuknar de lätt. Sedan mixar du linserna i en matberedare till en tjock puré. Tillsätt eventuellt lite vatten om det underlättar mixandet. Efterdet är det bara att vända ner strimlade eller hackade grönsaker, jag gjorde det enkelt och körde på lök och koriander vilket jag tycker blir ruskigt gott.
Recept: Röda linsfritters – masoor dal vada
4 portioner
3 dl röda linser (helst hela linser)
0,5 tsk gurkmeja
1 lök, tunt skivad
0,5 kruka färsk koriander
salt
olja att steka i
- Blötlägg linserna i minst 2 timmar, gärna längre. Skölj.
- Häll ner linserna i en matberedare tillsammans med gurkmejan och mixa till en tjock puré. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite vatten. Skrapa ner allt i en skål.
- Vänd ner lök, koriander och salt.
- Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna.
- Forma små biffar av linssmeten med dina händer och lägg ner i oljan. Stek gyllene på båda sidor.
- Servera som de är, tillsammans med ris, raita eller annat gott.