Det här är en favorit från Hyderabad och är en av de rätter vi har bjudit på flest gånger. Den är ju både ruskigt god och väldigt vacker att duka fram, speciellt om du använder dig av miniauberginer. Du hittar dem i asiatiska och indiska matbutiker, men annars kan du ersätta dem med vanlig aubergine. Såsen görs egentligen på rostade råa jordnötter och färsk riven kokos, men här har vi förenklat så att alla ska kunna laga den.
Tips!
Om du inte får tag på små auberginer kan du ersätta dem med två vanliga stora auberginer. Hoppa över steg två och dela i stället auberginerna på längden och skiva sedan i halvmånar. Stek gyllene i olja och fortsätt sedan med att hälla på masalan.
Variation
Mattias tog fram en variant på den här rätten för Köket. En snabb gryta med aubergine och jordnötssmör. Perfekt vardagsrätt! Receptet hittar du här.
Recept: Baghare baingan – indiska fyllda auberginer i masalasås
4 portioner
Masala
2 lökar, hackade
1,5 dl osaltade jordnötter
0,75 dl kokosmjölk
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,75 tsk kashmirichilipulver eller annat milt chilipulver
3 msk tamarindpasta
1 tsk strösocker eller jaggery
1 tsk salt
8 små auberginer
0,5 dl neutral olja
1 liten näve curryblad
3,5 dl vatten
Servering
kokt ris
- Häll ner lök, jordnötter, kokosmjölk, spiskummin, koriander, gurkmeja, chilipulver, tamarindpasta, strösocker och salt i en blender eller ta hjälp av en stavmixer. Mixa till en tjock puré, vi gillar den slät, men det är helt upp till dig. Blir den för tjock kan du tillsätta lite vatten.
- Skär auberginerna som ett kors, nästan hela vägen ned till fästet. Öppna upp och fyll med några teskedar masala. Spara masalan som blir över, den ska bli till en sås.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och stek auberginerna så att de får fint med färg runt om och börjar mjukna.
- Strö över curryblad och låt fräsa med tills de mörknar i färgen, ca 30 sekunder. Blanda resterande masala med vatten och häll ner i pannan. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt puttra på i 20-30 minuter eller tills auberginerna är riktigt mjuka. Om det blir för torrt i pannan är det bara att tillsätta mer vatten.
- Servera med kokt ris.