Chana masala är en vegetariskt indisk gryta med kikärtor och med en vackert röd färg från tomat och chili. Chana är hindi för kikärta och masala betyder kryddor eller kryddblandning.
Chana masala är en väldigt enkel rätt som inte nödvändigtvis är så stark, men det bestämmer du självklart själv. Vi äter oftast roti/chapati till eftersom det är enkelt att kavla ut och steka samtidigt som grytan puttra klart.
Chana masala är en sådan gryta som kan göras på en rad olika sätt. Vissa gillar den ganska rinnig, andra den tjock. Vill du göra den extra krämig kan du t ex mixa sönder en del av kikärterna med hjälpa av en stavmixer. Chana masala är som sagt en enkel vegetarisk/vegansk gryta med kryddor som du enkelt får tag i, ändå är det chockerande hur mycket smak man faktiskt får till. Jag gillar att toppa den med en klick yoghurt eller crème fraîche (växtbaserad) och om jag har färsk koriander hemma är det också trevligt.
Puri
Chana masala kan serveras med kokt ris, men i Indien äter man traditionellt puri till som är ett friterat bröd inte helt olikt bathure. Puri görs på samma deg som roti/chapati, kavlas ut och friteras så att det puffar upp till stora gyllene klot.
Färdigkokta kikärter
Du kan antingen koka dina egna kikärter men vi gillar genvägen via färdigkokta på tetra eller burk. På så sätt har du middagen klar på under 30 minuter utan att behöva kompromissa med smaken.
Vad har man inte i en chana masala?
Gul curry är inte indisk så den hör inte hemma i en klassisk chana masala. Vi har sett folk använda buljongtärningar och grönsaksfond i sin chana masala men det känns bara onödigt så länge du kryddar rätt.
Även sojasås har vi sett i vissa varianter vilket vi inte alls förstår, men antar att det är för sälta? Men alla har ju all rätt i världen att göra sin egen variant, men här försöker vi vara så autentiska det går.
Recept: Indisk chana masala
4 portioner
2 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad eller riven ingefära
4 tomater, hackade (eller 4 dl krossade tomater)
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
0,25 tsk mald kardemumma
0,25 mald kryddnejlika
0,5 tsk mald kanel
4 dl vatten
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 tsk salt
Servering
puri
kokt ris
roti/chapati
ev. färsk koriander
ev. yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
- Hetta upp oljan i en gryta.
- Fräs spiskummin tills den får fint med färg och doftar underbart.
- Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med i några minuter.
- Vänd ner tomaten och låt fräsa med tills den mjuknar och mörknar något i färgen.
- Krydda med koriander, chilipulver, garam masala, kardemumma, kryddnejlika och kanel. Låt fräsa med i en minut.
- Häll på vattnet och sköljda kikärter. Koka upp och låt puttra på i 10 minuter tills grytan tjocknar något. Smaka av med salt.
- Strö över koriander och servera med kokt ris eller roti/chapati.
[…] på bloggen så parar vi ihop det med klassikern chana masala, men du kan även servera det till chole istället för […]
Gjorde chana masala idag och roti till, blev så gott! Superenkelt också 👍
Yeeey…vad kul att höra! 🙂
Gör chana masala ofta, en favorit hemma hos oss!